Prof. Altunbaşak, ‘Ar-Ge ve İnovasyon Paneli’ni Yönetti

-A +A

İstanbul’da düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’na katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, etkinlik kapsamındaki ‘Ar-Ge ve İnovasyon Paneli’ni yönetti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından gerçekleştirilen Türkiye İnovasyon Haftası İstanbul Kongre Merkezi'nde yapıldı. Açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı ve 3 gün süren organizasyon kapsamında müzakereler, istişareler ve sunumların yanında, sergiler, ziyaretler, buluşmalar, projeler ve turnuvalar yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, bazı ülkelerin petrol, doğalgaz gibi kaynaklara sahip olduğunu, Türkiye’nin yeterince petrolü, doğalgazı, altın madenleri olmasa da genç, dinamik, üretken, çalışkan, zeki bir iş gücü ve insan kaynağı bulunduğunu açıkladı.

Dünya nüfusunun hızla yaşlanırken Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusuyla dünyada çok avantajlı bir yerde durduğunu vurgulayan Erdoğan, 'kuru kuruya' genç nüfusa sahip olmanın yetmediğini de ifade etti. Eğitime yaptıkları yatırımlarla, özellikle mesleki eğitimde yaptıkları reformlarla ''Ne iş olsa yaparım'' diyen değil; dil bilen, meslek sahibi, ufuk sahibi, dünyayı farklı bakış açılarıyla gören ve dünyayı takip eden bir nesil yetiştirmenin gayreti içinde olduklarını söyleyen Erdoğan, ''Şu anda bu süreç devam ediyor'' dedi.

Türkiye’nin artık kalıplarını aştığını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: “Bugün dünyanın neresine giderseniz gidin 'Made in Turkey' görürsünüz. Şunu herkes bilsin ki, bu dünya üzerinde artık biz varız, Türkiye var ve inşallah ebediyyen de var olacak. Biz, hiçbir konuda, ama hiçbir konuda kompleks sahibi olamayız. Biz, kendisine güvensizlik içinde bir millet olamayız. Biz, iyi şeyleri örnek alırız, hayırda yarışırız ama taklitçi bir millet olamayız, taklitle asla yetinemeyiz. Zira, bilgi, ilim bizim etiğimizdir nerede bulsak alırız. Bizim millet olarak işte bu özgüvene sahip olmamız gerekiyor'' diye konuştu.

Erdoğan, konuşmasının sonunda İnovasyon Haftası etkinliklerinin, Türkiye'de farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamak isteyenlerin için teşvik edici sonuçlar doğurmasını temenni etti.

Başbakan Erdoğan, etkinlik kapsamında 'İnovasyon Ödülleri’ni de sahiplerine verdi. Erdoğan ayrıca, proje pazarı ve tasarım yarışması sergilerinin açılışını yaptı.

Prof. Altunbaşak, ‘Ar-Ge ve İnovasyon Paneli’ni Yönetti

Türkiye İnovasyon Haftası açılışına katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, programın ilk günü gerçekleştirilen ‘Ar-Ge ve İnovasyon Paneli’ni yönetti. Panelde Ar-Ge ve inovasyon hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Altunbaşak’ın konuşması büyük bir ilgiyle takip edildi.

Türkiye'nin dünyanın en ilginç dönemini yaşayan bir ülkesi olduğunu dile getiren Altunbaşak, “Enerji arzı en fazla artan ikinci ülkeyiz. Birçok parametrede artış hızında ilk 5 içindeyiz. Çok hızlı ilerliyoruz. Bizi 2013'e taşıyan şeyler 2023 için yeterli değil. Bu büyük hedeflere varacaksak, bu yol Ar-Ge ve inovasyondan geçiyor. Bildiğimiz tek reçete inovasyon. Kendi uçak ve tankımızı yapmak için Ar-Ge ve inovasyona ihtiyacımız var. Bilgi ekonomisine geçmemiz gerekiyor. Genç nesillere gereken önemi ve alt yapıyı sağlamalıyız. Gençlerimizin eğitimi büyük önem taşıyor" diye konuştu.
Altunbaşak, girişimciliğin korkulması gereken bir şey olmadığını vurgulayarak, "Topluma bir şey vermekten çekinmeyin. Hatta bir şey sunmanın mutluluğunu yaşayın. Özellikle gençlere sesleniyorum, birçok kişisel teşvik ve destek sistemleri var. Bunların kıymetini bilin" tavsiyesinde bulundu.

Üç gün boyunca devam eden Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında TÜBİTAK tarafından stand kuruldu. Standı ziyaret edenlere TÜBİTAK’ın destek programları hakkında bilgi verildi.
 

Fotoğraflar

12.12.2012