S.S.S.

-A +A
  1. Burslar ne zaman/nasıl ödenir?
    Burslar, ait oldukları ayı takip eden ayın ilk 15 gününde bursiyerlerin kendi isimlerine ait banka hesaplarına havale edilmek suretiyle ödenir.
     
  2. Verilen bursun süresi ne kadar?
    Burs süresi, başvuru alınan aydan itibaren başlatılır ve en fazla normal eğitim-öğretim süresinin tamamlandığı yıldaki Haziran ayı bursunun ödenmesi ile sonlandırılır.
     
  3. Bursun başlama/bitiş tarihleri nedir?
    Destek hakkı kazanan öğrencilerin bursları destek kararının açıklanmasından sonra, bahar dönemi için Mart ayından, güz dönemi için Ekim ayından geçerli olmak üzere başlatılır. Ödemeler yılın 12 ayını da kapsar. Normal eğitim-öğretim süresinden önce mezun olanların bursiyerlikleri mezuniyet belgesindeki ay itibarıyla sonlandırılır.
     
  4. Dil hazırlık sınıfında burs ödenir mi?
    Dil hazırlık sınıfında da burs ödenir.
     
  5. Burs programının yükümlülüğü (zorunlu hizmet, geri ödeme vs.) nedir?
    Lisans bursu karşılıksız olarak verilmektedir. Çift anadal (ÇAP) bursiyerliğinde ise, ÇAP’ın başarıyla tamamlanamaması durumunda ödenmiş olan son 6 aya ait burs geri alınır.
     
  6. Bursun devamlılığı için neye dikkat edilmelidir?
    Bursun devamı için, bursiyerlerin (hazırlık süresi hariç) üniversitenin not sistemi esas olmak üzere, genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2,50/4 veya not sistemi yüzlük sisteme göre düzenlenmiş üniversiteler için en az 65/100 olması gerekir. Bursiyerin genel ağırlıklı not ortalamasının bu sınırın altında kalması durumunda, not ortalaması şartı sağlanana kadar bursu durdurulur. Bursluluk süresi içinde başarı şartını yeniden sağlayan bursiyerin bursu takip eden ilk eğitim-öğretim döneminde (Mart ya da Ekim ayında) başlatılır.
     
  7. Bursiyerin bir işte çalışması durumunda bursu kesilir mi?
    Bursiyerin herhangi bir işte çalışması bursunu etkilemez. Burs aynen devam eder.
     
  8. Bursiyerin herhangi bir nedenle öğrenimine ara vermesi halinde burs durumu ne olur?
    Üniversitesi tarafından kaydı dondurulan (öğrenimlerine ara veren) bursiyerlere bu süreler içinde burs ödenmez. Bu durumdakilerin bursiyerlik süreleri, öğrenimlerine yeniden başladıklarını belgelemeleri halinde, ara verilen süreler kadar uzatılır.
     
  9. Başarısızlık nedeniyle bursun durdurulması halinde, durdurulan süre burs süresine eklenir mi?
    Hazırlık sınıfında başarısızlık nedeniyle durdurulan süre burs süresinden sayılmaz. Ders aşamasında olup başarısızlık nedeniyle durdurulan süre burs süresinden düşülür.
     
  10. Üniversitesi tarafından herhangi bir değişim programıyla yurt dışına gönderilen bursiyerin bursu devam eder mi? Bursun devamı için ne yapmak gerekir?
    Üniversitesi tarafından herhangi bir değişim programı ile yurt dışına eğitim amaçlı gönderilen bursiyerlerin ödemeleri devam ettirilir.
     
  11. Çift anadal programına kayıtlı tüm bursiyerlerin burs süresine ek bir yıl süre verilir mi?
    Çift anadal programına kayıtlı olup 3.1.4.2. maddesi kapsamında desteklenen bursiyerler için normal eğitim-öğretim süresine ek 1 yıl süre verilir.
     
  12. Bursiyerin bölüm veya okul değişikliği durumunda bursu kesilir mi?
    Bursiyerler seçildikten sonra, ÖSYM ile tekrar yerleşerek veya yatay geçiş yaparak kabul edilen bölümler içerisinde kalmak koşuluyla bir defaya mahsus okul veya bölüm değiştirebilirler. Ancak bu durumda GYK kararıyla bursları devam eder. Burs süresi ve miktarı değişmez. Bölüm veya okul değişikliği durumunda ilgili dilekçenin bideb2205@tubitak.gov.tr mail adresine gönderilmesi gerekmektedir.
     
  13. Bursiyer seçildikten sonra yeniden üniversite sınavına girip farklı bir sıralama elde edilmesi durumunda burs süresi veya burs miktarı değişir mi?
    Bursiyer seçildikten sonra burs süresi ve miktarı değişmez. Ancak bursiyer seçilmeden önce çağrı duyurusunda belirlenen bölümlerden birine yerleşip kayıt yaptırmak şartıyla lisans anadalı normal eğitim-öğretim süresi tamamlanmadan önce YKS’de sayısal programlar için Y-SAY veya sözel ve eşit ağırlıklı programlar için TYT puan türünde ilk 25.000’e girenler başvurabilir.