TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi 20 Yaşında

-A +A

Antalya’da, Saklıkent Bakırlıtepe’de 2 bin 500 metre yükseklikte faaliyet gösteren TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, 20. kuruluş yıldönümünü kutladı. 5 Eylül 1997 yılında kurulan TÜBİTAK TUG’un kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe, TUG’a emeği geçen bilim insanları, işbirliği içinde olunan üniversite ve bilim akademilerinden yabancı konuklar katıldı.

TUG’un Bakırlıtepe Yerleşkesinde düzenlenen, Kazan Federal Üniversitesi, Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü, Güney Avrupa Gözlemevi, Michigan Üniversitesi, Türk astronomi camiasından bölüm başkanları, Gözlemevi Merkez Müdürleri ve projesi halen açık olan proje yürütücülerinin, Rusya Antalya Başkonsolosluğu Ateşesi’nin katıldığı etkinlikte açılış konuşmalarından sonra, kurumda 20. yılını dolduran personele teşekkür plaketi verildi. Gözlemevinin gezilmesinin ardından, TUG’un yaptığı işbirlikleri ve teleskoplarda yapılan çalışmalar hakkında konuklara bilgi verildi.

İkinci gün, Antalya'da Göynük’te bir otelde, TUG hakkındaki giriş konuşmasıyla başlayan etkinlik, Kazan Federal Üniversitesinde gerçekleştirilen ve TUG ile ortak yapılan bilimsel araştırmalar, RTT150 (Rus Türk Teleskopu - 150cm) ve geçmiş-gelecek işbirlikleri, ROTSE Projesi (The Robotic Optical Transient Search Experiment), SRG/eROSITA (Spectrum-Roentgen-Gamma-eROSITA) çalışmalarında son durum ile ilgili verilen bilgilerle devam etti.

“TUG'un Geçmiş ve Geleceği”, “TUG-ESO (Güney Avrupa Gözlemevi) İlişkileri: Geçmişi ve Geleceği”, “TUG ve KFU (Kazan Federal Üniversitesi) Arasında Bilimsel İşbirliklerinde Geçmiş ve Gelecek” konuşmalarından sonra, TÜBİTAK Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından uluslararası programlar hakkında (Marie Curie, Horizon 2020 Programları, İkili ve Çoklu Uluslararası İşbirliği Programları) iki sunum yapıldı. Türk Astronomları tarafından RTT150, T100, T60 ve ROTSEIII-d teleskoplarında bugüne kadar yapılmış olan bilimsel projeler nitelik ve nicelik olarak sunuldu. Ardından KFU ve IKI tarafından RTT150 teleskobunda bugüne kadar yapılan çalışmalar ve elde edilen sonuçlar hakkında bilgi verildi. "TUG Teleskoplarında Bilimsel Çalışmaların Geleceği" hakkında tüm katılımcılar ile gerçekleştirilen panelin ardından yapılan kapanış konuşması ile toplantı bitirildi.

13.09.2017