Üniversitelerarası Siber Güvenlik Yarışması Düzenlendi

-A +A

TÜBİTAK, üniversite öğrencilerinin siber güvenlik alanındaki teknik yeterlilik ve kabiliyetlerinin artırılması amacıyla bu yıl ilk kez ‘Siber Güvenlik Yarışması’ düzenledi.

Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü (SGE) tarafından organize edilen Üniversitelerarası Siber Güvenlik Yarışması sonuçlandı. İlk aşaması, 19-20 Kasım 2013 tarihlerinde 65 üniversiteden 256 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen yarışmanın finali İstanbul’da düzenlendi.

Farklı üniversitelerden öğrencilerin yer aldığı 10 takımın katıldığı final yarışması büyük çekişmeye sahne oldu. Takımlar, ‘kendini savun, rakibine saldır’ konseptinde, kurumsal bir ağı savunurken, rakip takımların sistemlerine sızarak puan kazanmaya çalıştı. En yüksek puana sahip olan TurkSec takımı (Yasir Taşdemir-Selçuk Üniversitesi, Murat Şeker-Dokuz Eylül Üniversitesi, Ömer Kılıç-Balıkesir Üniversitesi, Adil Reşit Dursun-Necmettin Erbakan Üniversitesi, Halil İbrahim İlhan-Necmettin Erbakan Üniversitesi) birinci, NULL (Cihad Öge, Ali Yeşil Yaprak, Alim Gökkaya, Alper Gündoğdu, Furkan Mustafa Akdemir-Bilkent Üniversitesi) ikinci ve OctoSec (Mehmet Caner Köroğlu-Ankara Üniversitesi, Mert Can Alıcı-Ankara Üniversitesi, Halit Alptekin-Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mücahit Emin Karadağ-Ankara Üniversitesi, Uygar Demircioğlu-Ankara Üniversitesi) üçüncü oldu. Dereceye giren ilk 3 takıma BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü tarafından çeşitli ödüller verildi.

Takım                   Puan

  1. TurkSec                (27475)               
  2. NULL                    (23341)               
  3. OctoSec               (21859)               
  4. peacemaker$     (17441)
  5. Stuxnet                 (16883)
  6. Vatoz                     (16882)
  7. Azaraks                (13965)
  8. Kırmızı Beyaz      (13035)
  9. rtfm                       (11549)
  10. Çare Linux          (750)

Siber Güvenlik Ortak Akıl Toplantısı Düzenlendi

Siber Güvenlik Yarışması’na paralel olarak “Siber Güvenlik Ortak Akıl Toplantısı” düzenlendi. Siber güvenlik alanında etkin akademik camia temsilcilerinin katıldığı toplantıda, ülkemizin siber güvenlik alanında geldiği nokta değerlendirildi. Çalışmaların olumlu ve olumsuz yanları masaya yatırılırken, bu konuda bir ortak akıl platform çalışması yapıldı.

Toplantıda BİLGEM SGE Müdürü Dr. Hayretdin Bahşi, siber güvenlik konusunda Türkiye ve dünyadaki son durum hakkında açıklamalarda bulundu. Siber güvenlikte insan kaynağı eksikliği bulunduğunu söyleyen Bahşi, bu alanda yetiştirmek üzere, meraklı gençleri bulmak istediklerini söyledi. Bahşi, üniversitedeki gençlerin dikkatini bu konuya çekmenin insan kaynağını tamamlama açısından önemli olduğuna değindi.

13.11.2014