Ortaöğretim Proje Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu

-A +A

81 ilden 7 bin 401 projenin katıldığı TÜBİTAK 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda dereceye giren projeler, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katıldığı törenle ödüllendirildi.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na bu yıl 81 ilden 7 bin 401 proje başvurdu. 12 merkezde düzenlenen bölge yarışmalarında birinci olan 202 proje, 20-22 Mayıs tarihleri arasında Ankara’daki final yarışmasında sergilendi.

Birbirinden ilginç ve sıra dışı 202 proje, jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. Bilgisayar, Biyoloji, Coğrafya, Temel Fizik, Uygulamalı Fizik, Kimya, Matematik, Sosyoloji, Tarih ve bu yıl eklenen Psikoloji olmak üzere toplam 10 dalda ödüle layık görülen projeler belirlendi.

Başarılı projeler MEB Şura Salonu’nda düzenlenen törenle ödüllendirildi. Törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı M. Emin Zararsız, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, davetliler ile final yarışmasına katılan öğrenci ve öğretmenler katıldı.

Törende konuşan Bakan Nihat Ergün, derece alan almayan yarışma kapsamında proje hazırlayan tüm öğrencileri tebrik etti. Günümüzde bilgi ve teknolojinin çok büyük önem kazandığını ve gençlerin bu alanda daha iyi olduğunu belirten Ergün, "Bugün dünyaya damga vuran birçok firmanın gencecik insanlar tarafından kuruluyor olması bir tesadüf değildir. İşte Facebook, Twitter böyle firmalardır. Biz de gençlerimize o ülkelerdeki imkanları sunabildiğimiz takdirde bizim gençlerimizin de çok daha büyük işleri başarabileceklerini görüyoruz, buna inanıyoruz" dedi.

Bütçeden en büyük payı eğitime ayırdıklarına dikkati çeken Bakan Ergün, bilgi çağında bilgiyi üreten, bilgiye ulaşan, bilgiyi teknolojiye dönüştüren toplumların bir üst lige çıktığını belirtti. Bilim ve teknolojide atılacak her adımın Türkiye’yi başka alanlarda 10 adım, 100 adım ilerleteceğini kaydetti.

Türkiye'nin 10 yıl önce borç alarak ayakta durmaya çalışan bir ülke olduğunu ifade eden Ergün, bu borçla bilime, gençlere gereken imkanın ayrılamadığını ancak Türkiye'nin artık eskisi gibi olmadığını söyledi. Gençlere daha fazla imkan sunulduğunu ve bu imkanların da artacağını vurgulayan Ergün, "Artık bilim insanlarına, araştırmacılarına, mucitlerine destek olan, onlara daha fazla sahip çıkan bir Türkiye var" dedi.

“100 Bin TL Hibe, İstersen Batır”

Ergün, Bakanlık olarak gençleri sadece bilim insanı olarak değil, girişimci olarak da görmek istediklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Fikirlerini ticarileştirmek isteyen, bunun için şirket kurmak isteyen arkadaşlarımıza biz hemen, 'Şirketini kur, 100 bin lira hibe senin' diyoruz. Kredi değil bu, hibe. İstersen de batır, hiç önemli değil. Batır demek kolay mı- Kolay. Bunlar kafası çalışan adamlar, proje üreten adamlar. Bunlar bizim 100 bin liramızı batırsınlar. Kafası çalışmayan bir sürü adam milyonlarımızı batırdı da ne oldu- Kafası çalışan adamlar 100 bin lirayı batırsa ne olur-Batırmıyorlar da zaten. Biz son 4 yıldır bu programı çok iyi bir şekilde uyguluyoruz. Bugüne kadar da bin 200'e yakın arkadaşımız şirketlerini kurdular ve devam ettiriyorlar. İkinci aşamada, projelerini biraz daha geliştirdiklerinde 100 bin liranın üstüne 550 bin liralık bir destek daha veriyoruz. Sonra yurt dışına gönderip, tecrübelerini artırmak için bunları da finanse ediyoruz. Göreceksiniz ki bunların içinde çok büyük projeler çıkacak."

“Başvuru Sayıları Yüzde 35 Arttı”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise, yarışmaların bu sene 44.’sünü düzenlediklerini, TÜBİTAK'ın yaşının 50 olduğu göz önüne alındığında kurumun yarışmalara verdiği önemin anlaşılabileceğini söyledi. Altunbaşak, yarışmaların TÜBİTAK'ın kurulduktan sonra ilk başlattığı projelerden biri olduğunu vurgulayarak, "Yarışmalar 1969 yılında başlamış ve biyoloji ve fizik olmak üzere sadece 2 alanda başvuru alınmış. Bu yıl 10 alanda başvuru alıyoruz. Başvuru sayıları her sene ortalama yüzde 10 artarken, bu sene yüzde 35 arttı. Önümüzdeki senelerde de benzer artışı görürsek gelecek sene 10 bin proje ile sizlerin huzurunda olacağız" dedi.

Altunbaşak, yarışmalara en çok sosyoloji, biyoloji ve uygulamalı fizik alanlarında başvuru geldiğini belirterek, bu alanların hayata biraz daha yakın olduğunu, bu nedenlerle bu alanlarda daha fazla başvuru geldiğini vurguladı.

“Kız Öğrencilerin Katılımı Erkekleri Yakaladı”

TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, projelere katılan kız öğrencilerin sayısının son 3 yılda yüzde 36 artarak erkeklerle aynı noktaya geldiğine dikkati çekerek, bu gelişmenin kendilerini çok sevindirdiğini dile getirdi.

Altunbaşak, öğrencilerin yarışma ve projeler sayesinde toplum önünde konuşma, kendi fikirlerini başkasına aktarma konusunda tecrübe kazandıklarını kaydederek, yarışmalar sayesinde öğrencilerin araştırma ruhu kazandıklarını da bildirdi.

Dereceye Giren Öğrenciler Ödüllendirildi

Konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren projeler açıklandı. Yılın genç araştırmacısı ödülüne Uygulamalı Fizik dalında İzmir özel TAKEV Anadolu Lisesi öğrencileri Mehmet Ege Karaesmen ve Ahmet Berk Selvi layık görüldü. Yılın genç araştırmacısı ile Bilgisayar, Biyoloji, Coğrafya, Uygulamalı Fizik, Kimya, Matematik, Sosyoloji, Tarih ve Psikoloji dallarında birincilik ödülüne layık görülen öğrencilere plaketlerini Bakan Nihat Ergün verdi.

Başarılı Öğrenciler YGS’de Ek Puan Alacak

Yarışmada ödül alan öğrencilere ve öğretmenlerine para ödülü ile Başarı Belgesi verildi. Birinciler 3.000 TL, ikinciler 2.500 TL, üçüncü olanlar ise 2.000 TL ile ödüllendirildi. Teşvik ödülü olarak 1.500 TL verildi. Dereceye giren öğrencilerin danışman öğretmenleri de aynı miktarda ödül aldı. Yılın genç araştırmacısı ödülünü alan öğrenci ise 3.500 TL’lik para ödülünün sahibi oldu.

Ayrıca birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülü alan öğrenciler YGS’ye girdikleri yıl, bir kereye mahsus olmak üzere derece aldıkları alanla ilgili bir bölümü seçmeleri durumunda yarışmada aldıkları derece ile orantılı ek katsayı uygulamasından yararlanacak.

Fotoğraflar

Video

28.05.2013 Yarışmalar, Araştırma Projeleri Yarışmaları