Yüz Tanımada Yeni Yöntem İle Kameradan Kimse Kaçamıyor

-A +A

TÜBİTAK ARDEB’in desteklediği proje ile Prof. Dr. Muhittin Gökmen, yüz tanımada önemli bir sistem geliştirdi. Geliştirilen kamera sistemi, suçluyu bulma konusunda İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı ile Jandarma Genel Komutanlığı’na ciddi katkı sağlayacak.

Türk bilim insanları yüz tanıma teknolojisinde önemli bir çalışmaya imza attı. Geliştirilen yazılım sayesinde kameralarla kişileri anında tanımak mümkün hale geldi. Bunun için gerekli olan tek şey kişiye ait bir fotoğraf. Sistem kılık değiştirse bile aranan kişiyi tanıyabiliyor. 

Projeyi, Türkiye'de yüz tanıma konusunda çalışmalar yapan akademisyenlerden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Gökmen geliştirdi. Geliştirilen yüz tanıma yöntemi ile ışık ve poz değişimleri olmasına rağmen kişilerin yüksek bir başarımla tanınması sağlanıyor. 

Proje ile Prof. Dr. Muhittin Gökmen ve ekibi, kişileri anında tanıyan ve yüz tanıma teknolojisinde çığır açabilecek yüzde 100 yerli yeni bir yazılım geliştirdi. Sistem, 'Yerel Zernike Momentleri' adlı yeni ve özgün bir yöntem kullanıyor. 

"Amaç kamerada görünen kişinin kimliğini saptamak" diyen Gökmen, “Sistem önce kamerayla kişilerin yüzünü bir kare içine alıyor. Kare içindeki bu fotoğrafı işledikten sonra veri tabanındaki kişilerle karşılaştırıyor. Söz konusu kişi arananlar listesindeyse direkt olarak alarm veriyor ve ilgili birime bildiriyor. Kişinin sakallı, bıyıklı ve gözlüklü olmasının fazla bir önemi yok. Sistem, kare şeklinde alınan yüz görüntüsünden 30-40 adet yeni görüntü elde ediyor. Bunların her biri görüntüdeki farklı bilgileri açığa çıkarıyor" şeklinde konuştu. 

Kamerayla gerçek zamanda tanıma yapmanın yanı sıra, aynı yazılımla verilen bir fotoğraftaki kişilerin kim olduklarının da bulunabileceğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Muhittin Gökmen, "Örneğin elinizde bir kişinin fotoğrafı var ve o kişinin sabıkalılar listesinde olup olmadığını öğrenmek istiyoruz. Normalde bunun için saatlerce hatta günlerce listedeki fotoğraflara göz atmak, karşılaştırmak gerekiyor. Bu sistemle aranan kişiyi anında bulabiliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Söz konusu kişiyi bulmak için o kişiye ait tek bir fotoğrafın yeterli olacağını özellikle ifade eden Prof. Dr. Muhittin Gökmen, "Pozun iyi ayarlanması ve yüzün karşıdan görünümünün alınması halinde başarı oranı yüzde 99'a kadar çıkabiliyor. Kullanılan kameranın çok özel bir kamera olması şart değil. Çok uzağa bakılmıyorsa, orta kalitedeki bir kamerayla sistemi kullanabiliriz. Tanıma başarımın yüksek olması için şehrin değişik yerlerindeki kontrollü geçişlerde sistemin kullanılması daha uygun. Örneğin, metro, havaalanları, stadyum girişleri için oldukça ideal" dedi. 

Yüz tanıma sistemini Emniyet yetkililerine tanıttıklarını söyleyen Prof. Dr. Gökmen, "Sistem beğendiler. Programı MOBESE kameralarına rahatlıkla entegre edebiliriz" dedi. 

01.07.2015 Başarı Hikayeleri, Akademik Başarı Hikayeleri