Yenilik Atılımının Odağında Özel Sektör Yer Alıyor

-A +A

Günümüzde üretimin bilgiye dayalı hale geldiğini ve nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyacın daha da arttığını ifade eden TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Ulusal desteklerimiz fikirden ürüne ve sanayi güdümlü araştırmayı, hedef odaklılığı teşvik edecek şekilde çeşitlendirilmiştir” dedi.

Diyarbakır’da "Yerli Malı Belgesi Tanıtımı ve Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), Kadın ve Genç Girişimcilere Sağlanan Destekler Toplantısı" düzenlendi. Toplantıya katılan Bilim Sanayi Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da birer konuşma yaptı. 

Toplantının panel kısmında Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, KOSGEB Başkanı Recep Biçer, TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Çelik ve Kamu İhale Kurumu Başkanı  Mahmut Gürses birer sunum gerçekleştirdiler.

TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Çelik sunumunda Sanayi Ar-Ge Projeleri Destek Programı, Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı, KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı ve Patent Destek Programı hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Türkiye’nin 2023 yılı için önemli hedefleri olduğunu ifade eden TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Çelik, “Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içerisinde yer almak; kendi uçağımızı, trenimizi, helikopterimizi üretmek istiyoruz.  Bu doğrultuda, Ar-Ge harcamalarının 60 milyar Dolar’a ulaşması ve milli gelire oranının yüzde 3’ü olmasını; bunun 3’te 2’sinin de özel sektörden kaynaklanmasını hedefliyoruz. Aynı zamanda, 300 bin tam zaman eşdeğer araştırmacımız olmasını ve yine bunun da 180 bininin özel sektörde istihdam edilmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

Bu hedefler doğrultusunda, özellikle son 10 senede başlatılan Ar-Ge ve yenilik atılımı ile bilim, teknoloji ve yeniliğe dair değerlerde önemli bir artış sağlandığını anlatan Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Son yılda Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yüzde 0,95’e ulaştı ve 10 yılda yüzde 98 oranında bir artış sağladık”  şeklinde konuştu. TÜBİTAK Başkan Vekili Mehmet Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ÜRETİM BİLGİYE DAYALI HALE GELDİ”

“Malumunuz, tüm dünyada bilim, teknoloji ve yeniliği kalkınmanın lokomotifi haline getiren toplumların en çok önem verdikleri konu insan kaynağıdır. Üretimin bilgiye dayalı hale geldiği günümüz ekonomisinde nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyaç da artmıştır. Ülkemizde de son 10 yılda tam zaman eşdeğer araştırmacı sayımız 3 kat artarak, 113 bine ulaştı.

Özel sektöre baktığımızda da önemli bir artış yakaladığımızı görmekteyiz. Son 10 yılda yüzde 104’lük bir artış sağlanarak, 2013 yılı Ar-Ge harcamamızın içindeki özel sektör payı yüzde 47,5‘a ulaştı.

Ancak, diğer büyük ekonomilerle karşılaştırdığımızda bu oranın yeterli olmadığını görüyoruz. Almanya, Amerika, Çin, Japonya ve Güney Kore’de özel sektörün Ar-Ge harcamaları içindeki oranı yüzde 70’ler, yüzde 80’ler mertebesinde iken ülkemizde yüzde 50’nin altında kalmaktadır. Hiç şüphesiz,  2023 yılı hedeflerine ulaşılması için bu oranın artırılması gerekmektedir.”

Son yıllarda yaşanan Ar-Ge ve yenilik atılımının odağında özel sektörün yer aldığını sözlerine ekleyen TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Çelik, “4 sene önce, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun, 23. toplantısında özel sektör ve girişimci odaklı bir Ar-Ge ve yenilik ekosistemi geliştirilmesi için önemli kararlar alınmıştır. Bu bağlamda ulusal desteklerimiz fikirden ürüne ve sanayi güdümlü araştırmayı, hedef odaklılığı teşvik edecek şekilde çeşitlendirilmiştir” ifadelerini kullandı.

“ÖZEL SEKTÖRE YÖNELİK DESTEKLERİ ÇEŞİTLENDİRDİK”

Ulusal desteklerimiz kapsamında, TÜBİTAK olarak, özellikle son 3 yılda özel sektöre yönelik destekleri hem çok çeşitlendirdiklerini, hem de finansman boyutunu iyileştirdiklerini kaydeden Çelik, ayrıca, desteklerin sadece finansmana yönelik olmaması gerektiğini değerlendirdiklerini ve çeşitli danışmanlık, rehberlik, mentörlük mekanizmalarını geliştirdiklerini anlattı. Çelik, konuşmasında özetle şu bilgileri verdi:

“Sanayi desteklerimiz kapsamında bireysel girişimcilerden, KOBİ ve büyük şirketlerimize kadar tüm özel sektörü kapsamayı ve ticarileştirme boyutunu tüm aşamalarıyla desteklemeyi amaçlıyoruz. Ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşmak için en önemli yeniliklerimizden birisi ulusal öncelikli alanlarımıza yönelik hedef odaklı ve çağrı bazlı sisteme geçmiş olmamızdır.  

Sanayi ve KOBİ eylem planlarının başarılı biçimde uygulanması yolunda siz değerli sanayi kuruluşları ve diğer tüm ilgili paydaşlar ile yakın temas halinde çalışmayı önemsiyoruz.”

Toplantıyı, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve Diyarbakır Ticaret Borsası Meclisleri, meslek komite üyeleri, yatırımcı üyeleri, OSB yatırımcıları, çevre illerden gelen oda, borsa başkanları ve yatırımcıları takip etti.

22.05.2015