Yalın Üretim Sistemiyle İsraflar En Aza İndiriliyor

-A +A

TÜBİTAK desteğiyle Konya’da gerçekleştirilen projeyle geleneksel üretimden Yalın Üretime geçildi. Yalın üretim uygulamasıyla üretim tesislerindeki israf en aza indiriliyor.

Konya’da faaliyet gösteren Enkomak Makine Sanayi A.Ş. geniş ürün yelpazesinde ekmek ve pasta imalatında kullanılan fırınlar, mikserler, hamur şekil verme makineleri gibi farklı fonksiyonlara ve boyutlara sahip elliden fazla ürün geliştiriyor.  Fabrika Müdürü Makine Mühendisi Mehmet Yılmaz dünya çapındaki tüm müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerine uygun olarak üretilen bu makineleri dünyanın 58 ülkesine ihraç ettiklerini söyledi. Yılmaz TÜBİTAK TEYDEB desteğiyle yürüttükleri projenin şirketlerinin başarısında büyük payı olduğunu ifade etti.

“Yalın Dönüşüm Projesinin” danışmanlığını ise Selçuk Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Paksoy ile birlikte mühendislerden oluşan Ar-Ge ekibi yürütüyor. Paksoy Yalın Üretim’in, “israfsız” üretim demek olduğunu söyleyerek, “diğer bir deyişle "azla çoğu başarmak", tüm operasyonlardan israfları yok ederek maliyetleri azaltmak, sadece müşterinin istediğini, müşterinin istediği zamanda ve yerde sunmak demek” dedi.

Yalın üretimin yeni yatırımlar gerektirmediğini dile getiren Paksoy, “Yalın üretim işletmelere yeni yatırım gereksinimleri, yeni maliyetler çıkarmıyor. Bilakis, daha az ile, yani daha az insan gücü, daha az ekipman, daha az zaman ve daha az alan ile müşterilerin istediklerini onlara sunabilmenin ve giderek daha fazlayı elde etmenin yolunu gösteriyor. Projeyle döner fırın hattı başarı ile yalın üretim prensiplerine göre dönüştürüldü. Bu ürün grubundaki yaklaşık 1-1.5 ton ağırlığındaki fırınlar proje sonucunda raylar üzerinde istasyonlar boyunca ilerletilmeye ve tek parça akış prensibine göre çalışmaya başladı. Tamamlanan bu TÜBİTAK destekli ilk yalın 1501 projesi ile firmada bu hatta toplam üretim alanında yüzde 53.33'lük bir iyileştirme, işgücünde yüzde 25'lik bir azalma ve toplam imalat süresimde (MLT) yüzde 83 lük bir iyileştirme sağlandı " dedi.

Paksoy; “Üretim Ortamı Tıpkı Bir Saat gibi İşliyor”

Proje danışmanı Doç. Dr. Turan Paksoy, “Yalın Üretim yönteminde mümkün olan her yerde akış yaratmayı hedefliyoruz. Biz fabrika içinde makine veya stok adacıkları oluşsun istemiyoruz. Bu nedenle, ürün aileleri ve değer akışına göre iş yerini yeniden düzenliyoruz. Yalın üretimle her şeyi ancak müşterinin istediği anda ve miktarda üretmeyi hedefliyoruz. Stok bir israf olarak algılanıyor ve yalın üretimde hiçbir israfa yer yok. Her üretim adımı ancak bir sonraki adımın ihtiyaç duyduğu zamanda ve miktarda üretim yapmak üzere trafikte konvoy halinde seyreden araçlar gibi bir birine bağlı. Konvoyun hızına da müşteri karar veriyor. Diğer bir deyişle, üretim ortamı tıpkı bir saatin çarklardan millerden oluşmuş yapısına benzer. Eğer bu çarkların birbiri içerisinde uyum içinde hareketini sağlayabilirsek ortaya şu an dünyanın uyguladığı disiplinde bir üretim çıkar” dedi.

Yalın üretimin insan demek olduğunu ifade eden Paksoy, “Çalışanın gönlünü ve aklını sisteme dâhil edemeyen işletmelerde Yalın Üretim'in bir teknikler dizisi olarak yaşatılması mümkün olamaz. Yalın Üretim insan demektir. Firmalar sadece makineler ve binalardan ibaret değil. Bir firmanın en değerli varlığı çalışanları ve onların firmada oluşturduğu kurum kültürüdür. Biz burada sadece iş yerini düzenlemeye çalışmıyoruz, aynı zamanda bir ekip ruhu da oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

Fabrika Müdürü Mehmet Yılmaz da, “Yalın Üretim sayesinde, üretim hızlarının arttığını ve fabrika alanını daha verimli kullandıklarını, uygulanan sistem sayesinde çalışanların motivasyonunun yükseldiğini” söyleyerek, "Yalın Üretim ancak uygulanarak tam anlamıyla öğrenilebilir. Bu yüzden veri toplama aşamasını tamamlayıp değer akış haritalarını hazırladıktan sonra işe başlamak gerekiyor” dedi.

 

14.02.2014