Türkiye’nin İlk Yerli Uydu Yer İstasyonu Projesi Başlatıldı

-A +A
Projede uydu yer istasyonları konusunda daha fazla sistemin yerli imkânlarla tasarımı, üretimi, test ve entegrasyonu hedefleniyor.
 
Milli Yer İstasyonu Geliştirmesi Projesi (MİYEG) düzenlenen törenle başlatıldı. Törene TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Dr. Lokman Kuzu, Kalkınma Bakanlığı Araştırma, Geliştirme ve Girişimcilik Dairesi Başkanı Özgür Kadir Özer ve Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge ve Teknoloji Dairesi Başkanı Müh. Alb. Hayri Özden ve Hava Kuvvetleri Komutanlığından yetkililer katıldılar.
 
MİYEG projesi hakkında bir sunum yapan TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Dr. Lokman Kuzu, projenin Türkiye açısından son derece önemli olduğunu belirterek, “TÜBİTAK UZAY, yer gözlem uyduları için milli bir yer istasyonu geliştirerek önümüzdeki yıllarda fırlatılması planlanan tüm yer gözlem uydularının yer istasyonu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçekleştirilecek Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi  (MİYEG) ile bir ilke daha imza atıyor” dedi.
 
MİYEG Projesi’nin MSB Ar-Ge ve Teknoloji Dairesi Başkanlığının koordinasyonu ve Kalkınma Bakanlığı’nın teşvikiyle ile TÜBİTAK UZAY tarafından gerçekleştirileceğini ifade eden Kuzu konuşmasında özetle şunları söyledi:
 
“Yer İstasyonu, X ve S Bantlarında Haberleşme Sağlayacak” 
 
“TÜBİTAK UZAY, geçmişten günümüze gerçekleştirdiği projeler ile uydu-uzay ve yer istasyonu konularında önemli bir tecrübe ve altyapıya sahip. Enstitü kazanılan söz konusu tecrübe ve altyapıyı MİYEG Projesi’ne aktaracaktır. Projede yer istasyonları konusunda daha fazla sistemin yerli imkânlarla tasarımı, üretimi, test ve entegrasyonu hedefleniyor. Söz konusu hedeflere TÜBİTAK UZAY öncülüğünde ve yerli altyüklenici sanayi kuruluşlarınca ulaşılacak. Bu proje kapsamında, X ve S bantlarda haberleşme yeteneğine sahip yer istasyonu sistemi geliştirilecek.
 
Besleyici (feed), reflektör ve frekans seçici yüzeyi, hareket sistemi, yer istasyonu kontrol sistemi (istasyon ve anten kontrol sistemi), haberleşme, görüntüleme sistemi ve ilgili modül ve yazılımlardan oluşan projenin 2019 yılında tamamlanmasını hedefliyoruz.”
 
20.02.2015