Türkiye'nin En Girişimci 50 Üniversitesi Açıklandı

-A +A

TÜBİTAK’ın öncülüğünde hazırlanan "Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi" Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklandı. Listedeki 50 üniversite arasında Sabancı, ODTÜ ve Bilkent Üniversitesi ilk 3 sırada yer aldı.

Bakan Ergün, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Toplantı Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında Türkiye’de ilk kez hazırlanan "Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi"ni açıkladı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın da katıldığı toplantıda konuşan Bakan Ergün, girişimci ve yenilikçi üniversite endeksinin amacı ve önemini anlattı. Ergün, üniversitelerdeki girimcilik ve yenilikçilik faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla hazırlanan listeye öğretim üyesi 50’nin altında olan üniversitelerin dahil edilmediğini belirtti. Bu nedenle çalışmanın Türkiye’deki 168 üniversiteden 126’sını kapsadığını söyledi.

Ergün: Sıralama Listesi Her Yıl Açıklanacak

Girişimci ve yenilikçi üniversite endeksinin 5 boyuttan oluştuğunu vurgulayan Bakan Ergün, “Endeks bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme boyutları altında 23 göstergeyi kapsıyor. Bu endeks ilk kez hazırlandı ve bundan sonra her yıl açıklanacak. Ancak gelecek yıldan itibaren üniversite tercihlerinden önce kamuoyuyla paylaşacağız. Endeks bir eğitim sıralaması değildir. Endeksin amacı üniversitelerde girişimcilik ve yenilikçilik faaliyetlerinin teşvik edilmesidir. TÜBİTAK tarafından başlatılan bu çalışmaya YÖK ve TÜİK’in yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Türk Patent Enstitüsü (TPE), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve KOSGEB katkı sağlamıştır” dedi.

Bakan Ergün, daha sonra endekste yer alan üniversitelerin aldığı puan ve sıralamasını açıkladı.

22.01.2013 Kurumsal, Politikalar, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi