Türkiye'nin Bilimsel Geleceği Çankaya Sofrası’nda Konuşuldu

-A +A

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Sofrası'nda Türkiye'nin bilimsel geleceğini konuklarıyla masaya yatırdı.

Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk’ün başlattığı Çankaya Sofrası geleneğini sürdürerek, “Türkiye'nin Bilimsel Geleceği” teması ile bilim dünyasından temsilcilerle bir araya geldi. Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen yemeğe, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Yazar, Sanat Eleştirmeni, Akademisyen Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ve Köşe Yazarı İsmet Berkan katıldı.

Çankaya Köşkü’ndeki yemekte yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı olarak dikkatle takip ettiği alanlardan birinin Türkiye’de bilimin geleceği olduğunu vurgulayarak, teknoloji üretmenin önemi üzerinde durdu. Teknoloji transfer ederek büyük ülke olunamayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin muhakkak teknoloji üretmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, sosyal bilimlerde proje bazlı çalışmaların üzerinde daha fazla durulması gerektiğini ifade etti.

Üniversiteler Arasındaki Rekabet

Üniversiteler arasında güzel bir rekabet olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, dünyada ilk 500’e giren üniversiteler ve artan yayın sayısına işaret etti. Türkiye’de bilimsel yayında rekabetin arttığına ve ülkemizin dünyada belirli bir noktaya geldiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bunun bir aşama ötesine geçilerek patent üretilmesi, sanayiyle entegre edilerek, üretilenlerin Türk halkının hayatını kolaylaştıracak araçlara dönüşmesinin önemine değindi. Cumhurbaşkanı Gül, toplantıya katılanlara bu alanda önemli sorumluluklar düştüğüne de işaret etti.

Kamu–Özel Sektör İş Birliği

Türkiye’de bilim alanında kazanımlar ve eksikliklerin açıklıkla tartışıldığı yemekte, son dönemde bilimsel çalışmalarda görülen artış ve Türk bilim insanlarının imza attığı başarılardan duyulan memnuniyet dile getirildi. Bu yolda katedilecek mesafeye dikkat çekilerek, kamu–özel sektör iş birliğiyle alınabilecek önlemler ele alındı. Toplantıda ayrıca, temel bilimler ile sosyal bilimler öğretiminde yaşanan sorunların çözüm yolları tartışıldı.

Türkiye’nin Son Yıllarda Ar-Ge Alanında Kat Ettiği Mesafe

Toplantıda, Türkiye’nin araştırma-geliştirme alanında sağladığı gelişmeler üzerinde de duruldu. Bütçeden Ar-Ge’ye ayırılan payın 10 yıl önce yüzde 0.48 iken bugün yüzde 0.86’ya çıktığı belirtildi. Aynı dönem içinde millî gelirdeki artış dikkate alındığında Ar-Ge’ye ayırılan payın 7 kat arttığına da dikkat çekildi.

Çocuk ve Gençler için Bilim Kanalı

Yemekte ayrıca, bilimin daha popüler bir yaklaşımla çocuk ve gençlere sevdirilmesi amacıyla ulusal kaynaklar kullanılarak televizyon programları yapılmasının gereği üzerinde duruldu. Bu amaçla uzun vadede televizyonda bir bilim kanalı kurulabileceği görüşüldü.

Video

16.04.2013