Türkiye ve Katar arasında Siber Güvenlik Anlaşması

-A +A

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, Kurum ile Katar Ulusal Araştırma Fonu (QNRF) arasında imzalanan bilimsel ve teknolojik iş birliği anlaşması kapsamında ilk olarak siber güvenlik alanında çalışılacağını belirterek, "Bu çerçevede bankalar, enerji iletim dağıtım hatları ve elektronik haberleşme gibi kritik altyapıların korunması, büyük veri, bulut güvenliğiyle mobil cihaz ve uygulamaların siber tehditlere karşı güçlendirilmesini amaçlayan teknoloji geliştirme projeleri desteklenecek." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Aralık 2015'teki Katar ziyaretini anımsatan Ergin, bu ziyaret kapsamında TÜBİTAK ile Katar Ulusal Araştırma Fonu arasında bilimsel ve teknolojik iş birliği anlaşması imzalandığını söyledi.

Ergin, Katar Resmi Haber Ajansına (QNA) mayıs ayında gerçekleştirilen siber saldırılara dikkati çekerek, ülkelerin sadece topraklarının değil siber altyapılarının da hassasiyetle korunması gerektiğini dile getirdi.

Katar resmi kanallarınca siber saldırıya maruz kalındığı ve servis edilen haberlerin gerçeği yansıtmadığı açıklansa da olayın ülkeler arası krize yol açtığını anlatan Ergin, bu tarz olayların yaşanmaması için gerekli önlemlerin hayati önem taşıdığını kaydetti.

- "Projelere yaklaşık 2 milyon dolar hibe"

Geçen hafta Katar'dan bir heyetin Türkiye'yi ziyaret ettiğini aktaran Ergin, bu çerçevede TÜBİTAK ve Katar Ulusal Araştırma Fonu uzmanlarının görüşmeler gerçekleştirdiğini bildirdi.

Ergin, Katar ve Türkiye'nin müşterek öncelikleri doğrultusunda, TÜBİTAK ve Katar Ulusal Araştırma Fonu arasında imzalanan bilimsel ve teknolojik iş birliği anlaşması kapsamında ilk çalışmaların siber güvenlik alanında başlatılmasına karar verildiğini söyledi.

İki kurum arasındaki iş birliğinin detaylarına değinen Ergin, şunları kaydetti:

"Krizin başından bu yana ticaret ve savunma gibi çok kritik alanlarda stratejik desteğini esirgemeyen Türkiye, bu defa da TÜBİTAK aracılığıyla bilimsel gücünü Katar ile birleştiriyor. Bu kapsamda bankalar, enerji iletim dağıtım hatları ve elektronik haberleşme gibi kritik altyapıların korunması, büyük veri, bulut güvenliğiyle mobil cihaz ve uygulamaların siber tehditlere karşı güçlendirilmesini amaçlayan teknoloji geliştirme projeleri desteklenecek. Katar ve Türkiye tarafından araştırmacıların, özel sektör ve kamu kuruluşlarıyla bir araya gelerek oluşturacakları konsorsiyumların her birine, yaklaşık 2 milyon dolar hibe verilerek ortak çalışmaların hayata geçirilmesi sağlanacak."

 

10.08.2017