Türkiye Uzaydaki Gücünü Artırdı

-A +A

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) mühendislerinin kriptoloji alanındaki uzmanlıklarını ilk kez Göktürk-1 uydu projesiyle uzaya taşıdıklarını belirterek, "Uydudaki yerli ürünlerin bir tanesi de bizim milli kriptomuz. TÜBİTAK, bünyesinde barındırdığı tecrübeli iş gücü kaynağıyla, uzayda verilecek yeni görevleri başarıyla tamamlamak için hazır" dedi.

Prof. Ergin, projede sabit ve mobil yer istasyonları ile uydu arasındaki veri güvenliğini sağlayacak kripto cihazları ve anahtar üretim altyapısının, TÜBİTAK mühendislerince milli olarak geliştirildiğini, üretildiğini, testler sonucunda yörüngeye fırlatıldığını ve uzaydaki görevine başladığını anlattı.

Uydu kripto sistemlerinin, aktarılacak fotoğraf ve görüntüler itibarıyla ülkeler için hayati önem taşıdığını vurgulayan Prof. Ergin, uydu sinyallerinin şifrelenmeden gönderilmesi halinde, sinyallerin istenmeyen kaynaklar tarafından yeniden üretilebildiğine ve uyduya sahip ülkenin kontrolü kaybedebildiğine dikkat çekti. Prof. Ergin, bu durumun önüne geçmek için uydu sinyallerinin kriptolanması gerektiğini vurguladı. Göktürk-1'in takibe aldığı görüntülerin başka ülke ve kuruluşlarca izlenmemesi gerektiğini belirten Prof. Ergin, uyduların kripto sistemlerinin milli olanaklarla geliştirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

“UEKAE Son Yıllarda Önemli Mesafeler Katetti”

UEKAE mühendislerinin, kriptoloji alanındaki uzmanlıklarını ilk kez Göktürk-1 uydusu projesiyle uzaya taşıdıklarına dikkati çeken Prof. Ergin, "Uydudaki yerli ürünlerin bir tanesi de bizim milli kriptomuz. Görüntü çözünürlüğü, veri indirme hızı, manevra kabiliyeti ve gelişmiş yer sistem özelliklerine sahip Göktürk-1 uydusu ile Türkiye uzaydaki gücünü arttırdı. Bugüne kadar birçok alanda sağlanan deneyime ek olarak, Göktürk-1 uydusundan elde edilen teknolojik kazanımları, yeni projelerde ülkemizin hizmetine sunacağız" diye konuştu.

TÜBİTAK BİLGEM, Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünün, son yıllardaki çalışmalarında önemli bir mesafe katettiğini anlatan Ergin, Enstitünün Türkiye sınırlarını aşarak, NATO'nun da dahil olduğu ülke ve organizasyonlara teknoloji sağlar duruma geldiğini söyledi.

Ergin, bu kapsamda milli savunma sanayisi için kritik projelerde yer alan UEKAE'ye, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından, Göktürk-1 uydusunun kripto sistemlerini geliştirme görevinin verildiğini hatırlattı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak Göktürk-1 uydusunun, yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde 1 tur atması ve yılda 60 binden fazla görüntü kaydetmesi öngörülüyor.

07.12.2016