TÜBİTAK´tan Bursa Bilim Merkezi’ne 40 milyon TL

-A +A

TÜBİTAK’ın Bursa Bilim Merkezi’ne 40 milyon TL´lik kaynak aktarmasına ilişkin protokol, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç´ın da katıldığı törenle imzalandı.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki (Merinos AKKM) Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) yerleşkesinde yapılan son protokolün imza törenine Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Bülent Arınç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Valisi Şahabettin Harput, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. M. Necati Demir katıldı.

Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Bülent Arınç, Bursa BTM´nin yeni yapısıyla Türkiye´ye örnek olacağını söyledi. Hükümet olarak Ar-Ge çalışmalarına büyük kaynaklar ayırdıklarını, 11 sene öncesinde sıfır noktasında olan payları katrilyonlarla ölçülebilen seviyelere taşıdıklarını vurgulayan Arınç, kendilerinden önce davranan ve yola çıkan Bursa BTM´nin aktarılan kaynakla birlikte tüm eksikliklerini tamamlayacağını ifade etti. Başbakan Yardımcısı Arınç, "40 milyon TL, küçümsenecek bir rakam değil. Ben bu kaynağın, çocuklarımızın ve gençlerimizin kendilerini daha da iyi yetiştirmesi anlamında yapılacak çalışmalara ışık tutacağına inanıyorum. Bilim ve teknoloji merkezinin, nüfusu 3 milyon civarında olan Bursa’mıza hayırlar getirmesini diliyorum" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yapılan protokolle TÜBİTAK´ın Bursa BTM´ye 40 milyon TL´lik kaynağı aktarmış olduğunu söyledi. Verilen desteğin Bursa BTM´nin deney düzenekleri ve sistemi üzerinde kullanılacağını açıklayan Başkan Altepe, merkezi hükümete ve TÜBİTAK kurumuna sağladıkları katkıdan dolayı teşekkür etti. Bursa BTM´nin kuruluşunun Kültür AŞ bünyesinde gerçekleştirildiğini, daha sonra merkezin Merinos AKKM´de daha geniş bir alana aktarıldığını kaydeden Başkan Altepe, Yalova Yolu BUTTİM çevresinde 12 bin 400 metrekarelik alana yapılan yeni binanın yaklaşık 3 ay sonra hizmete gireceğini ifade etti. Başkan Altepe, "Gençlerimiz; bundan sonra, okullarında aldıkları Fen Bilimleri eğitimlerini Bursa BTM´nin 270 ayrı ünitesinde deneyerek ve yaşayarak tatbik etmiş, pratiğe dökmüş, daha iyi öğrenmiş olacaklar" dedi.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. M. Necati Demir ise, 2016 yılın sonuna kadar 16 büyükşehir belediyesinde, 2023 yılına kadar da 81 ilin tamamında bilim merkezi kurulması için çalıştıklarını söyledi. Bu kapsamda en hızlı davranan illerin başında Bursa´nın geldiğini vurgulayan Demir, “Bugün 3. sözleşmemizi Bursa´yla imzalamış olacağız. TÜBİTAK olarak bu iş için ayırdığımız 1 milyar TL´lik bütçenin önemli bir bölümünü Bursa´ya aktarmış oluyoruz. Geçen sene ön protokol yapmıştık. Ön çalışmalar çok hızlı bir şekilde gelişti. İmzalayacağımız sözleşmeyle de son protokolü gerçekleştirmiş olduk. Bilim merkezinin Bursa iline ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Bülent Arınç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. M. Necati Demir, protokole imzayı attı.

08.04.2013 Destekler, Bilim ve Toplum, Ulusal Destek Programları, 4003