TÜBİTAK YTE’nin Yazılım Başarısı

-A +A

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsünün (YTE) yazılım geliştirme konusundaki başarısının, CMMI Enstitüsünün sertifikalı denetçisi tarafından belgelendiğini bildirdi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK), TÜBİTAK BİLGEM YTE tarafından düzenlenen, "Yazılımda Yüksek Olgunluk" etkinliğine katılan Prof.Ergin, Amerikan Savunma Bakanlığının talebiyle Carnegie Mellon Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Enstitüsünce 1986 yılında geliştirilen "Entegre Yetenek Olgunluk Modeli"nin (CMMI), kuruluşların yazılım planlama, geliştirme, yapılandırma süreçlerini değerlendirdiğini, CMMI'ın, bu modelle kurumların olgunluk seviyesini ölçtüğünü anlattı.
Prof. Ergin, kamunun yaptığı yazılım tedarik projelerinde dünya çapında başarısızlık miktarının yüzde 60'ların üzerinde olduğuna dikkati çekerek, "Yani 10 kamu kurumundan yaklaşık 6'sı bu işi başaramayacak ve kaynakları israf edecek. Türkiye'de ise bu rakam yüzde 76" diye konuştu.

 "Dünyada CMMI 5 Sertifikasına Sahip 500 Kuruluş Var"
Dünyada 500 kurum ve kuruluşun CMMI 5 sertifikası bulunduğunu belirten Prof. Ergin, özel sektörden ziyade kamunun bu sertifikaya sahip olmasının çok daha önemli olduğunu vurguladı. BİLGEM YTE'nin yazılım geliştirme konusundaki başarısının, CMMI Seviye 5 olarak derecelendirildiğini bildiren Prof. Ergin, bu bilinç ve gayretle çalışarak söz konusu belgenin Türkiye'ye güç katmasını temenni ettiklerini dile getirdi. Prof. Ergin, kamunun CMMI 5'i almasının, özel sektöre de örnek olacağını aktararak, söz konusu sertifikanın TÜBİTAK BİLGEM YTE çalışanlarına ekstra sorumluluk getireceğini de kaydetti.
TÜBİTAK BİLGEM YTE Müdürü Cemil Sağıroğlu da dijital ekosistemde yüksek olgunluk seviyesinin ve rehberliğin önemine değinen bir konuşma yaptı. TÜBİTAK'ın bu alanda öncü ve rehber rolüne değinen Sağıroğlu, rehberlik mekanizması oluşturma amacına yönelik Dijital Akademi kurma kararını paylaştı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şekerci'nin de katıldığı etkinlikte BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar'a CMMI 5 sertifikasını takdim etti ve Siber Güvenlik'teki en son gelişmeleri içeren bir konuşma yaptı.

CMMI Modeli 101 Ülkede Kullanılıyor
İnsan, süreç ve teknoloji alanlarında en iyi uygulamaların ilerlemesi için dünyada liderlik yapan CMMI değerlendirmesi, CMMI Enstitüsünün sertifikalı denetçileri başkanlığında yapılıyor ve kuruluşlara 1'den 5'e kadar derece veriliyor.
Dünyada sayılı kurumların sahip olduğu 5. seviye yazılım geliştirme konusunda kuruluşun en üst seviyede olduğunu gösteriyor. ABD'de birçok askeri ve kamu projelerinde yüklenicilerin, CMMI modeline göre derecelendirilmesi ve en az seviye 3 olması gerekiyor. CMMI modeli, 101 ülkede kullanılıyor.

24.05.2017