TÜBİTAK-Üniversite İşbirliği, Projeleri Yüzde 25 Artıracak

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Türkiye'nin hedeflerine hizmet edecek programları en doğru şekilde hazırlamak için üniversite camiasının desteğine ihtiyaçları olduğunu belirterek, "Geçen yıl üniversitelerimizden bize gelen proje başvuru sayısı yüzde 25 arttı, bu yıl da yüzde 25 artırmayı hedefliyoruz." dedi.

Prof. Altunbaşak, TÜBİTAK'ın son 1-1,5 yıldır atılım yaptığını söyledi. Bu atılımların üniversitelere tanıtımı için belirli aralıklarla toplantı yapma kararı aldıklarını anlatan Altunbaşak, bu kapsamda üniversite rektörleriyle bir araya geldiklerini ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde söz konusu toplantıların 4.’sünü gerçekleştirdiklerini aktaran Altunbaşak, daha önce de Malatya, Diyarbakır ve Kayseri'de üniversite rektörleriyle görüştüklerini bildirdi. Altunbaşak, bu toplantılar sayesinde rektörlerin de TÜBİTAK'ın programlarından daha fazla haberdar olduklarının altını çizerek, şunları kaydetti: "Bu toplantılara genellikle 15 civarında rektör ve rektör yardımcısı arkadaşlarımızı davet ediyoruz. Toplantılar çok verimli geçiyor. Şu ana kadar ki hiçbir toplantımız 5 saatin altında olmadı. Rektörlerin çok talepleri oluyor, biz de bu talepleri büyük bir titizlilik ile ele alıyoruz. Toplantılarda, önümüzdeki yıllarda TÜBİTAK'ın yapmayı planladığı yeni işler hakkında görüşüyoruz, rektörlerimizin fikirlerini alıyoruz ve bir yandan da TÜBİTAK'ın programları hakkında kendilerini bilgilendiriyoruz."

"Üniversitelerin Desteğine İhtiyacımız Var"

TÜBİTAK'ın programlarını hazırlarken öncelikle Türkiye'nin ihtiyaçlarını, hedeflerini göz önüne aldıklarını ve buna üniversitelerin taleplerini eklediklerini dile getiren Altunbaşak, bu sayede programların ihtiyaçlara direk hitap ettiğini söyledi. Altunbaşak, Türkiye'nin hedeflerine hizmet edecek programları en doğru şekilde hazırlamak için üniversite camiasının desteğine ihtiyaçları olduğunu vurgulayarak, "Bu, bizim tek başımıza yapabileceğimiz bir şey değil. Bunun için biz üniversitelerimizin önünü açıyoruz, onlara birtakım imkanlar sunuyoruz ve bu imkanların önce bilinmesini sonra da sonuna kadar değerlendirilmesini istiyoruz." diye konuştu.

"Hedefimiz, Proje Sayılarını Yüzde 25 Artırmak"

TÜBİTAK olarak bugüne kadar düzenledikleri bilgilendirme faaliyetini artırmayı istediklerini belirten Altunbaşak, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu kapsamda rektörlerimizle bir araya geldiğimiz toplantılardan önemli ölçüde faydalanıyoruz. Geçen yıl üniversitelerimizden TÜBİTAK'a yapılan proje başvuru sayısı yüzde 25 arttı, bu yıl da yüzde 25 artırmayı hedefliyoruz. Hedefimiz hem proje sayısının hem de kalitesinin her yıl yüzde 25 artması. Bu çok önemli bir hedef. Bu rakamlarla, dünyada proje sayılarının artışında ilk sıralarda yer aldığımızı söyleyebilirim. Bu performansı önümüzdeki yıllarda da artırarak devam ettirebilirsek 2023 hedeflerine ulaşabiliriz. Türkiye'nin bu büyük hedeflerine ulaşmak için çok hızlı koşmamız gerekiyor. Onun için burada herkese iş düşüyor. Bu çerçevede herkes elinden geleni en iyi şekilde yapmaya çalışıyor. Şu anki gidişattan biz memnunuz ama bunu önümüzdeki 10 yıl boyunca her yıl sürdürmemiz lazım."

02.05.2013