TÜBİTAK UME’de 20 Mayıs Dünya Metroloji Günü Kutlandı

-A +A

20 Mayıs Dünya Metroloji (Ölçüm Bilimi) Günü, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü’nün (UME) ev sahipliğinde düzenlenen törenle kutlandı.

TÜBİTAK UME’nin Gebze’deki yerleşkesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştirilen Dünya Metroloji Günü kutlamalarına, yasal metroloji alanında faaliyet gösteren bakanlık birimleri, üniversiteler, metroloji sektörünün temsilcileri ile ortaöğretim ve lise öğrencileri katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan TÜBİTAK UME Enstitü Müdürü Dr. Fatih Üstüner, 20 Mayıs Dünya Metroloji Günü’nün anlam ve öneminden bahsederek TÜBİTAK UME’nin yeni çalışma alanları ve projelerini anlattı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürü Bayram Tek ise yasal metroloji alanında gerçekleştirilen çalışmalar ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü’nün Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte İl Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesindeki lise seviyesinde düzenlediği “Günlük Hayatımızda Metroloji” konulu fotoğraf yarışması ile TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde her yıl 20 Mayıs Metroloji Günü etkinlikleri içerisinde düzenlenen 1530 metre Yerleşke Koşusu ve Masa Tenisi Turnuvası Yarışmaları’nın ödülleri verildi. Etkinlikte ayrıca, “Günlük Hayatımızda Metroloji” konulu fotoğraf yarışmasında dereceye giren ve başvuran fotoğrafların yer aldığı sergi ile TÜBİTAK UME tarafından metroloji farkındalığına yönelik oluşturulan ve popüler ölçüm alanlarını gösteren cihazların yer aldığı ölçüm parkı gezildi. Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri ve TÜBİTAK UME işbirliğiyle hazırlanan “Ne Kadar Metroloji” başlıklı sokak röportajı gösterildi.

Misafir konuşmacı olarak kutlamalara davet edilen Yeditepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İnce, “İnsanoğlu Ölçüyor” başlıklı sunumuyla metrolojinin tarihçesi, günümüzde geldiği nokta ve metrolojinin önemi itibariyle eğitim sisteminde yer alması gerekliliği konularını katılımcılarla paylaştı.

Program sonunda TÜBİTAK UME laboratuvarları ziyaret edildi.

Dünya Metroloji Günü

Ölçüm birimleri ve standartları ile ilgili yürütülen çalışmaları düzenli hale getirmek, farklı ülkelerde gerçekleştirilen faaliyetlerin koordinasyonunu ve ölçme standartlarında evrensel birliği sağlamak üzere 1875 yılında Paris’te Metre Konvansiyonu imzalandı. 20 Mayıs 1875 tarihinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun da yer aldığı 17 ülke tarafından imzalanan Metre Konvansiyonu metrolojide yeni bir çağ açtığı için 20 Mayıs her yıl “Dünya Metroloji Günü” olarak 80’den fazla ülkede olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Fotoğraflar

22.05.2013