TÜBİTAK UME SMIIC Metroloji Konseyi Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı

-A +A

İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (Standards and Metrology Institute for Islamic Countries, SMIIC) çatısı altında faaliyet gösteren Metroloji Konseyi (Metrology Council) 4. yıllık toplantısı 8 Mayıs 2017 tarihinde TÜBİTAK UME’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Toplantıya TÜBİTAK UME heyetinin yanı sıra Afganistan, Benin, Bosna Hersek, Burkina Faso, Cezayir, Fildişi Sahilleri, Filistin, Gabon, Gambia, Gine, Irak, İran, Kamerun, Libya, Mali, Pakistan, Ürdün, Senegal, Sudan, Suudi Arabistan ve Tunus’tan temsilciler katıldı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) üyesi ülkelerin katılımıyla her yıl düzenlenen ve yıllık faaliyetler, gelecek ile ilgili planlamalar, ortak proje imkânları, yaşanan sıkıntılar ile olası çözüm yöntemlerinin ele alındığı toplantıda Müslüman ülkelerin bilimsel, endüstriyel ve yasal metroloji alanındaki mevcut durumu ile bu alanlarda ilerleme yapabilmek için gerekli atılımlar ve yapılması gereken öncelikli faaliyetler ve TÜBİTAK UME önderliğinde muhtemel işbirlikleri de masaya yatırıldı. 

Ayrıca helal gıda üretimi, standardizasyonu ve test yöntemleri üzerine yapılmakta olan bilimsel çalışmalar ile ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu. 

Toplantıya T.C. Bilim ve Sanayi Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü’nden davetli konuşmacı olarak katılım sağlayan Onur Esen Ülkemizde Yasal Metroloji alanında yapılan çalışmalar, bu çalışmaların uluslar arası ölçüm sistemine entegrasyonu ve yasal metrolojinin ticaret ve ekonomideki rolü ile ilgili bilgiler verdi.

21 üye ve gözlemci Müslüman ülkeden yaklaşık 40 kişinin katılım sağladığı toplantıda her üç yılda bir gerçekleşen Metroloji Konseyi başkanlık seçimi gerçekleştirildi. Son dönem başkanlığını yürütmekte olan TÜBİTAK UME Müdürü Dr. Mustafa ÇETİNTAŞ önümüzdeki üç yıllık dönemde de Konsey’e başkanlık yapması için Konsey tarafından tek aday gösterilerek seçildi. Bosna Hersek Metroloji Enstitüsü (Institute of Metrology of Bosnia and Herzegovina, IMBIH) Müdürü Zijad DŽEMIĆ de halen yürüttüğü başkan yardımcılığı görevine devam edecek.

Toplantıda ayrıca işbirliği ve ortak çalışma planlamaları yapmak üzere Benin Standardizasyon, Metroloji ve Kalite Kontrol Ulusal Ajansı (L’Agence Nationale de Normalisation, de Métrologie et du Contrôle Qualité, ANM) ile TÜBİTAK UME arasında Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandı. 

İslam ülkeleri arasında ticarete engel teşkil eden teknik konularda uyumsuzlukların giderilmesi amacıyla ulusal kalite altyapılarının işbirliği içinde geliştirilmesini hedefleyen SMIIC, İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı (OIC) bünyesinde 2010 yılında kurulmuştur.

17.05.2017