TÜBİTAK UME ile BIPM arasında Metroloji Eğitimi Programı Başlıyor

-A +A

TÜBİTAK UME’nin BIPM (Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu) Kapasite Geliştirme ve Bilgi Transferi (CBKT) programı kapsamında 2018 yılında düzenleyeceği uzun dönem (1 – 3 ay arası) eğitim programına başvurular 28 Kasım 2017 tarihinde tamamlandı.

18 Eylül 2017 tarihinde başlayan başvuru süreci boyunca Azerbaycan, Bahreyn, Belarus, Benin, Bosna-Hersek, Burkina Faso, Ekvador, Etiyopya, Gana, İran, Kazakistan, Kenya, Libya, Moldova, Moğolistan, Karadağ, Kırgızistan, Panama, Suudi Arabistan, Tacikistan, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri ve Zambiya’nın aralarında olduğu toplamda 23 ülkeden 58 başvuru alındı.

Değerlendirme aşamasında CIPM MRA’yı imzalamayan ülkelerden gelen taleplerle  bir ulusal metroloji enstitüsünde çalışmayanlardan alınan başvurular değerlendirme dışı bırakıldı.  Geriye kalan 44 başvuru değerlendirmeye alınarak 10 başvuru kabul edildi. Bununla birlikte 7 başvurunun da yedek listeye alınması kararlaştırıldı.

Başvurusu kabul edilen ülkeler Zaman Frekans alanında Azerbaycan, Empedans alanında BAE, Akışkanlar alanında Borsa Hersek, Kütle alanında Etiyopya, Sıcaklık alanında Gana, Gerilim alanında İran, Basınç alanında Kazakistan, RF Mikrodalga alanında Kenya, Boyutsal alanında da Suudi Arabistan ve Zambiya.

Güç ve Enerji alanında Belarus, Organik Kimya alanında Bosna Hersek, Boyutsal alanında İran, Basınç alanında Kenya, Kütle alanında Moldova, Watt Balans alanında Suudi Arabistan ve Güç Enerji alanında Ukrayna’nın başvuruları  da yedek listeye alındı.

2018 ve 2019 yıllarında iki dönem olarak gerçekleştirilecek programın İlk dönemi 1 Nisan 2018 tarihinde başlayacak.

İki yıl boyunca BIPM ile ortak yürütülecek olan eğitim programı TÜBİTAK UME’nin metroloji dünyasındaki yeri açısından da önemli bir prestij değeri taşıyor.

02.01.2018