TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları "Çeyrek Asrı" Doldurdu

-A +A

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Mandal TÜBİTAK "Popüler Bilim Kitapları"nın 25. yılına ilişkin açıklamalarda bulundu. TÜBİTAK'ın, toplumu bilimle tanıştırmak, teknoloji kültürünün gelişmesinde öncü rol oynamak amacıyla 1993 yılından beri popüler bilim kitapları yayımladığını belirten Prof. Dr. Hasan Mandal, bu yıl 25. yılını tamamlayan söz konusu yapıtların, okurlardan gördüğü ilgiyle büyümeye ve her yaşa hitap ederek, toplumun bilimsel gelişimine katkıda bulunmaya devam ettiğini anlattı.

Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları'nın okul öncesi, çocuk ve gençlik, başvuru ve yetişkin alanlarında 889 kitap ve toplamda 19 milyon baskıyla, Türkiye'nin büyük yayınevleri arasında yer aldığını belirterek, "Yayın hayatına başlandığından bu yana, popüler bilim kitapları basan yayınevi sayısının artması, TÜBİTAK'ın bilgi toplumunu oluşturmak için 25 yıl boyunca gösterdiği emeğin karşılığıdır ve bu hedefe ulaşmak için doğru yolda olunduğunun en önemli göstergesidir" dedi.

"7'den 70'e her yaşa özel kitap"

Popüler Bilim Kitapları'nın 7'den 70'e her yaşa özel yayımları olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Hasan Mandal, meraklı minikleri harflerle tanıştıran okul öncesi kitapların 3-6 yaş arası okurlara seslendiğini bildirdi. Çocuk ve gençlik kitap sayılarının, anne-baba ve eğitimcilerin talepleriyle hızla arttığına işaret eden Mandal, göktaşları, yağmur ormanları, çocuk hakları, elektron, rüzgar enerjisi gibi birçok farklı konudaki eserlerle, çocuklara ve gençlere bilim okuryazarlığını küçük yaşlarda kazandırmayı amaçladıklarını dile getirdi. TÜBİTAK Başkanı, başvuru kitaplarına değinerek, "Başvuru kitapları, her yaştan okuyucuya hitap eden bilgi yoğun, araştırma ve incelemelere kaynaklık edebilecek, açıklayıcı fotoğrafların, resimlerin ve çizimlerin bol olduğu eserler olarak kütüphanelerde önemli bir yer tutuyor" ifadesini kullandı.

TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları'nın çıkış noktası olan yetişkin kitapları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Hasan Mandal, eserlerin bilim insanlarından eğitimcilere, öğrencilerden yeni bilimsel tartışmaları, bilim tarihini ya da buluşların nasıl gerçekleştiğini okumaktan keyif alan okurlara hitap ettiğini kaydetti.

TÜBİTAK Başkanı, Popüler Bilim Kitapları kullanılan Türkçe, kitap tasarımı, baskı kalitesi ve kolay ulaşılabilirlik bakımından Türkiye'deki yayımcılığa iyi bir örnek oluşturduğuna işaret ederek, "Yayın hayatına başlandığından bu yana, popüler bilim kitapları basan yayınevi sayısının artması, TÜBİTAK'ın bilgi toplumunu oluşturmak için 25 yıl boyunca gösterdiği emeğin karşılığıdır ve bu hedefe ulaşmak için doğru yolda olunduğunun en önemli göstergesidir." değerlendirmesinde bulundu.​

TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları 1993 yılından beri; okul öncesi, çocuk ve gençlik, başvuru ve yetişkin alanlarında 889 kitap ve toplamda 19 milyon baskıyla, Türkiye'nin büyük yayınevleri arasında yer alıyor. Yayımlanan eserlerle; bilim insanları, popüler bilim yazarları ya da eğitimciler tarafından kaleme alınan, seçkin bilim kitaplarının çeşitliliğinin artırılarak okuyucuya ulaştırılmasını hedefleniyor. TÜBİTAK, farklı bilim disiplinlerindeki yenilikleri, bilim insanlarının yaşam öykülerini ve keşiflerini anlatan kitapların seçilmesi ve yayımlanmasıyla, bir yandan toplumda bilim okuryazarlığını teşvik ederken, öte yandan Türkiye'de bilim yayımcılığının gelişmesine katkı sunuyor.

09.10.2018