TÜBİTAK Ödülleri Yarım Asrı Geride Bıraktı

-A +A

TÜBİTAK’ın kuruluşuna dair 278 sayılı yasa ile Kurum’a verilen “Bilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek ve bu amaçla ödüller vermek” görevi kapsamında her yıl düzenlenen “TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri” için 2016 yılı başvuruları açıldı. Türkiye’nin en prestijli ödüllerine başvurular 15 Aralık 2015 Salı günü sona erecek.

Ödül Esasları Güncellendi

Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri’nde, TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından bazı güncellemeler yapıldı. Buna göre, daha önce kaldırılan “Hizmet Ödülü” yeniden verilecek. Esas ve duyurulardaki koşulları yerine getiren tüm bilim insanları ödüllere başvurabilecek. Ödüllere daha önceden sadece kişisel başvuru yapılabiliyorken, bundan sonra Esaslarda belirtilen koşulları taşıyan kişi ve kurumlar da aday gösterebilecek. Bilim, Özel ve Teşvik Ödüllerine hayatta olan adaylar kişisel olarak başvurabilecek ya da aday gösterilebilecek. Hizmet Ödülü için ise kişisel başvuru yapılamayacak, ayrıca bu ödül için hayatta olma koşulu da aranmayacak. Başvuru dosyaları hazırlanırken, Ödül Esaslarının güncellenmiş haliyle bulunduğu http://www.tubitak.gov.tr/tr/kurumsal/oduller/icerik-formlar-ve-esaslar adresinden yararlanılması önem taşıyor.

Türkiye’nin En İtibarlı Ödülleri 50 Yılı Geride Bıraktı

Bilim insanlarının, araştırıcıların yetiştirilmeleri ve geliştirilmeleri için olanaklar sağlamak amacıyla, ilk kez 1966 yılında Bilim Ödülleri verildi. Bu ilk ödüllerin sahipleri Kimya dalında, Prof. Dr. Talat Erben ve Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu oldu. 1969 yılında da ilk Hizmet ve Teşvik Ödülleri sahiplerini buldu. 2007 yılında ilk kez, Bilim Ödülü eşdeğeri olarak, yurtdışında yerleşik bilim insanlarımız için oluşturulan “TÜBİTAK Özel Ödülü” kategorisinde ödüller verildi. Yine 2007 yılında, ilk kez sosyal ve beşeri bilimler ödül verilen alanlar kapsamına alındı ancak bu alanın ilk ödülleri 2008 yılında sahiplerini buldu. TÜBİTAK Ödülleri, 2007 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığı makamının himayesinde düzenlenen törenlerle sahiplerini buluyor.

2015 Yılında Ödül Kazanan Bilim İnsanları:

TÜBİTAK Bilim Kurulu, 2015 yılında 4 Bilim Ödülü, 1 Özel Ödül ve 13 Teşvik Ödülü verilmesini kararlaştırdı. 2015 yılında TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü verilmedi.

Ülkemizde yaptığı çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunmuş hayattaki bilim insanlarına verilmekte olan Bilim Ödülü için 2015 yılı ödül miktarı 50.000 TL, altın plaket ve ödül beratından oluşuyor. Bilim Ödülü sahiplerine ayrıca araştırma desteği de veriliyor.

Bilim Ödülü eşdeğeri olarak oluşturulmuş bulunan Özel Ödül, yurtdışında yaptığı çalışmalarıyla bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, hayattaki bilim insanlarına veriliyor. Özel Ödül için 2015 yılı ödül miktarı 50.000 TL, altın plaket ve ödül beratından oluşuyor.

 Teşvik Ödülü, yaptığı çalışmalarla bilime gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip olduğunu kanıtlamış, ödülün verildiği yılın ilk gününde 40 yaşını geçmemiş hayattaki bilim insanlarına veriliyor. Teşvik Ödülü için 2015 yılı ödül miktarı 20.000 TL, gümüş plaket ve ödül beratından oluşuyor.

 

2015 Yılında Ödüle layık görülen bilim insanlarımızın listesi aşağıdadır:

 

BİLİM ÖDÜLÜ

Temel Bilimler

- Prof. Dr. Alikram NUHBALAOĞLU (ALIEV)

- Prof. Dr. Marat AKHMET

Sağlık Bilimleri

- Prof. Dr. K. Arzum ERDEM GÜRSAN

- Prof. Dr. Özcan EREL

 

ÖZEL ÖDÜL

Sağlık Bilimleri

-Prof. Dr. Hazire Oya ALPAR

 

TEŞVİK ÖDÜLÜ

Temel Bilimler

- Doç. Dr. Ramazan SOLMAZ

- Prof. Dr. Atilla CİHANER

- Yrd. Doç. Dr. Seda AKSOY ESİNOĞLU

- Doç. Dr. Hakan ALTAN

 

Mühendislik Bilimleri

- Yrd. Doç. Dr. Can ALKAN

- Doç. Dr. Mesut ŞİMŞEK

- Doç. Dr. Sinan GEZİCİ

- Prof. Dr. Çağatay CANDAN

  

Sağlık Bilimleri

- Doç. Dr. Hakan PARLAKPINAR

- Prof. Dr. Hasan KIRMIZIBEKMEZ

 

Sosyal Bilimler

- Doç. Dr. Şaban NAZLIOĞLU

- Doç. Dr. Z. Ayşecan BODUROĞLU

-Doç. Dr. Kamil Kıvanç KARAMAN

 

01.10.2015