TÜBİTAK-NSTDA Arasında Mutabakat Zaptı İmzalandı

-A +A

Türkiye ile Tayland arasında, bilim ve teknoloji alanlarında ikili işbirliğinin tesisi adına Tayland’da TÜBİTAK muadili kuruluş olan Ulusal Bilim ve Teknoloji Kalkınma Ajansı (National Science and Technology Development Agency-NSTDA) ve Kurumumuz ortaklığında bir İşbirliği Çalıştayı düzenlendi. 22-23 Kasım tarihlerinde Tayland/Bangkok’ta gerçekleşen Çalıştaya ülkemizden Gıda Güvenliği, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Biyoçeşitlilik tematik alanlarından araştırmacılar katıldı.

Tayland ile kurulacak işbirliğinde bir yol haritası olma niteliği taşıyan Çalıştay başlangıcında, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal bir açılış konuşması yaptı. Açılış konuşmasında Türkiye ile Tayland’ın diplomatik ilişkilerinin başlangıcının 60. Yıl dönümünü kutladığımızı ifade eden Prof. Mandal her iki ülkenin yükselen ekonomiler arasında olduğunu ve her iki ülkenin bir sonraki aşamaya geçmesinde bilim, teknoloji geliştirme, yenilikçilik ve nitelikli insan kaynağının önemini belirtti. Ayrıca Prof. Mandal Tayland’ın ASEAN ülkeleri içindeki önemli ve yön verici rolüne değindi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Hasan Mandal’ın, NSTDA Başkanı Dr. Narong Sirilertworakul’un ve T.C. Bangkok Büyükelçiliği, 1. Müsteşarı Tolga Uncu’nun açılış konuşmalarının ardından Tayland ile bilim ve teknoloji alanındaki işbirliğinin başlangıcı niteliğinde olan Mutabakat Zaptı imzalandı. Bu Mutabakat Zaptı ile birlikte, Kurumumuzun ikili işbirliği içerisinde olduğu ülke sayısı 49’a yükseldi. Tayland ile İşbirliği Çalıştayı esnasında kurulan ikili işbirliğinin 2019 yılının ilk çeyreğinde açılacak bir proje çağrısı ile devam ettirilmesi planlanıyor.

İmza töreninin sonrasında sunum yapan NSTDA Başkan Yardımcısı, Prof. Prasit Palittapongarnpim, ekonomiye olumlu etki yapan, sanayi ve akademi arasında bir köprü olan, Ar-Ge faaliyetlerini yürüten ve destekleyen, bilim ve teknoloji alanında nitelikli insan kaynağının gelişimi için çalışan bir kurum olarak TÜBİTAK ile benzer amaçlar taşıdıklarını dile getirdi. Uluslararası işbirliğinin bilim için öneminin büyük olduğuna vurgu yapan Prof. Palittapongarnpim, TÜBİTAK ile halihazırda Güneydoğu Asya ve Avrupa Ülkeleri Ortak Fonlama Programı (SEA-EU JFS) dahilinde işbirliği içerisinde olduklarını ve düzenlenen Çalıştayın ve imzalanan Mutabakat Zaptının iki kurum arasında sağlam bir işbirliğinin temelini oluşturacağına dikkat çekti.

Çalıştay, tematik alanların her birinde iki ülke araştırmacılarının birbirlerini tanıyarak ortak proje fikirleri geliştirdikleri ve ortak araştırma alanları belirledikleri paralel oturumlarla devam etti. Türk araştırmacıların NSTDA Araştırma Merkezlerini ve Laboratuvarlarını yakından tanıma fırsatı bulduğu Çalıştayın çıktıları esas alınarak hazırlanacak olan proje çağrısında, Çalıştayda işlenen tematik alanlara öncelik verilmesi planlanıyor.

23.11.2018