TÜBİTAK ile AFAD Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

-A +A

TÜBİTAK ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arasında daha önceden alt yapısı hazırlanan projelere ilişkin "Afetlere Yönelik İşbirliği Protokolü" imzalandı.

AFAD Binasında gerçekleşen törende "Afetlere Yönelik İşbirliği Protokolü" TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay arasında imzalandı. Protokol kapsamında Kesintisiz ve Güvenli Haberleşme, Haber-Alma Yayma Sistemi, Mesajlı Uyarı Sistemi, İkaz-Alarm (Siren) Sistemi, Uzay-Havacılık ve Görüntü İşleme Alanında ARGE Çalışmaları, KBRN Savunma ve İkaz Sistemleri Alanında ARGE Çalışmaları projeleri hayata geçirilecek.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Altunbaşak, törende yaptığı konuşmada, afet zamanlarında zararın en aza indirilebilmesi için teknolojinin iyi kullanılması gerektiğini söyledi. Bu amaçla AFAD ile birlikte çalışmak için mutabakata vardıklarını belirtti. İşbirliği ile yapılabilecek çok sayıda projenin belirlendiğini dile getiren Prof. Altunbaşak, “AFAD'ın ihtiyaçlarıyla TÜBİTAK'taki Ar-Ge kapasitesini birleştirebilecek 30'a yakın proje belirlendi. Türkiye'deki Ar-Ge kapasitesini, Türkiye'nin ihtiyaçlarını çözme noktasında gelinen noktayı gösteriyor. Bu, daha bir başlangıçtır" dedi.

AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay ise, kurum olarak Türkiye'nin afetlere müdahale noktasında daha hazır hale gelmesini ve bunu da ileri teknoloji kullanarak gerçekleştirmek istediklerini açıkladı. Türkiye'deki tehlikelerin belirleneceğini, risk analizlerinin yapılabileceğini anlatan Oktay, riski yüksek olanları önceliklendirerek onların önlenmesine yönelik projeler oluşturmaya, bu projelerin ulusal ve uluslararası kaynaklardan fonlayarak gerçekleştirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Oktay, TÜBİTAK ile yürütülen çalışmaların uzun süre devam edeceğini belirterek, 2012'de TÜBİTAK ile bir araya gelindiğini ve TÜBİTAK'tan projelere destek sözü aldıklarını anımsattı. Yapılan protokolle, bundan sonraki süreçte çalışma şartlarının belirleneceğini ifade eden Oktay, şunları kaydetti: “Her iki kurumun bilgi ve birikimini ihtiyaçları doğrultusunda kullanması konusunda bir işbirliği anlaşmasını imzalayacağız. Diğeri de üç anlaşmamız var, bunların ikisi başlamış durumda. Bunlardan birincisi, kesintisiz ve güvenli haberleşme sistemidir. Afetlerde bu önemli bir sıkıntı. Bununla ilgili önemli bir çalışma başladı. İkincisi, afet durumlarında ikaz ve alarmla ilgili bir sistem. Üçüncüsü de uzay havacılık ve görüntü işleme alanında Ar-Ge niteliğinde bir çalışma. Bunu da bugün fiilen başlatıyor olacağız”

Oktay, ayrıca mesajlı uyarı sistemi, ikaz-alarm sistemi ile KBRN Savunma ve İkaz Sistemleri Alanında Ar-Ge başlıklı çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

04.03.2013