TÜBİTAK İHA Yarışlarında Kazananlar Belli Oldu

-A +A

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından, sabit ve döner kanat kategorilerinde düzenlenen 2019 İnsansız Hava Araçları Yarışması sona erdi. TEKNOFEST İstanbul kapsamında Yenikapı Etkinlik Alanında ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen yarışmanın kapanış törenine katılan TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, yarışmaya 115 takımın katıldığını, 112 takımın kontrollerden geçtiğini bildirdi. Hem yurdumuzun dört bir yanından hem de yurt dışından gelerek süreçte yer alan takımlara teşekkür eden Prof. Dr. Mandal, yarışların öncesinde bir yıllık hazırlık süreci ve emek bulunduğuna dikkati çekti. "Siz derslerinizin dışında, 'Ülkem için teknoloji üreteceğim. Ülkemin Milli Teknoloji Hamlesine katkıda bulunacağım' dediniz ve bunun için emek harcadınız, zaman harcadınız. Biz size maddi katkı sağladık, siz ise zamanınızı, emeğinizi verdiniz. Bu, çok daha önemli" dedi. 

İnsansız Hava Araçları Yarışlarının bu yıl dördüncüsünün yapıldığına işaret eden Prof. Dr. Mandal, sürecin TÜBİTAK açısından da öğretici olduğunu ve gelecek yıllarda daha da iyileştirileceğini belirtti. Sürecin kaybedeninin olmadığına değinen TÜBİTAK Başkanımız, bu yarışa katılımın, Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi sürecine sağladığı katkı ve verilen emek nedeniyle, kazanmaktan daha önemli olduğunu belirtti. Süreçte deneyimin yanı sıra arkadaşlık ve ekip çalışması deneyiminin kazanıldığını ifade eden Prof. Dr. Mandal, gençlere şunları söyledi :"Hepimiz bir tutkunun peşindeyiz. Sizler bu tutkunun içinde olduğunuz sürece, bizler süreçlerimizi geliştireceğiz. Sürecin kaybedeni yok. 'Ülkemizin geleceğinde ben de varım' demenin kazanımı var."

Prof. Dr. Mandal, yarışmada kazanan takımları da tebrik ederek, dereceye girenlere TÜBİTAK Enstitülerinde staj olanağı sağlanacağını, stajdaki performans ölçüsünde de iş imkanı sağlanacağını belirtti.

TÜBİTAK İHA Yarışlarının sonuçları şöyle:

PERFORMANS ÖDÜLLERİ:
Sabit Kanat:

Birincilik Ödülü: Institut Teknoloji Sepuluh Nopember Üniversitesi - Institut Teknoloji Sepuluh Nopember Takımı
İkincilik Ödülü: Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi - Albatros Takımı
Üçüncülük Ödülü: İTÜ APİS ARGE Takımı 

Döner Kanat:
Konya Teknik Üniversitesi -  RACLAB Takımı

MANSİYON ÖDÜLLERİ:
Döner Kanat:
Birincilik Ödülü: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi İHAGER
İkincilik Ödülü: Bitlis Eren Üniversitesi ALBATROS
Üçüncülük Ödülü: İTÜ BEEROBOTICS

Sabit Kanat:
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi SKYWORKS

YERLİ YAZILIM ÖDÜLLERİ:
Yıldız Teknik Üniversitesi YILDIZ UAV

TUSAŞ ÖZEL ÖDÜLÜ:
Sabit Kanat:
Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi ALBATROS 

Döner Kanat:
Konya Teknik Üniversitesi RACLAB 
 

21.09.2019