TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, Köln’de Gençlerle Buluştu

-A +A

TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin desteği ile Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen “Talent For Biz Kariyer Fuarı”na katıldı. Fuarda gençlerle bir araya gelen ve yaptığı iki sunumla tecrübelerini paylaşan Başkanımız, fuarda gençlerin yoğun ilgisi ile karşılaştı.  “TÜBİTAK Başkanı ile Geleceğe Bakış” ve “TÜBİTAK Başkanı ile Teknolojiye Bakış” başlıklı sunumlarında geleceğimizi şekillendirecek teknolojik değişimlerden bahseden Prof. Mandal, gençlere her sorunun aslında yeni fırsatları beraberinde getirdiğini ve olaylara farklı bakış açılarıyla bakmalarını öğütledi. Çağımızda bilgi üretiminin önemine işaret eden Prof. Mandal, bilginin kaynağı insan olduğu için, tüm dünya ülkelerinin doğru kişileri bulup, kendilerine çekmeye çalıştığını belirtti. Prof. Dr. Mandal, şöyle devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu 'Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı' kendi alanlarında dünyanın en başarılı 100 üniversitesinden, Ar-Ge'ye en fazla kaynak ayıran 2 bin 500 firmasından veya en iyi 250 araştırma merkezinden gelebilme ön koşuluyla açıldı. Başvuruların sonu itibarıyla Ülkemiz olarak gurur duyduğumuz bir tablo ile karşılaştık. Dünyanın her yerinden 242 nitelikli bilim insanı Ülkemizde araştırma yapmak için başvurdu. Üstelik bunların yaklaşık 40 tanesi alanında dünyanın en iyi 25 üniversitesinden başvuruda bulunanlar." 

Sunumunun devamında katılımcılara TÜBİTAK’ın sanayi ve akademik alanlardaki proje desteklerini tanıtan Prof. Mandal bu projelerde yer alma yolunun her zaman açık olduğunu ifade etti. Bilim insanı ve araştırmacı yetiştirmek için ilk ve ortaöğretimden başlayarak doktora sonrasına kadar devam eden bir etkinlik ve burs mekanizmasının TÜBİTAK tarafından sağlandığını vurguladı. Ayrıca girişimci destek programları hakkında da bilgi verdi. 

TÜBİTAK ve bağlı enstitülerdeki stajyerlik, doktora ve iş imkanları hakkında da bilgi veren Başkanımız, gençlere “TÜBİTAK sizsiniz ve TÜBİTAK olarak kapımız hepinize sonuna kadar açık, hem desteklerimiz hem de kariyer olanaklarımız ile yardımcı olmak için bekliyoruz.” dedi.

Bu tür fuarların ülkenin tanıtımı ve nitelikli beyinlerin ülkeye kazandırılması açısından önemine değinen Prof. Dr. Mandal, Ülkemizin küresel liderliği hedefleyen bir ülke olarak sadece Türkiye'deki insan kaynağıyla değil, dünyadaki nitelikli insan kaynaklarıyla da ilgilendiğini dile getirdi. Prof. Dr. Mandal, “Sadece Türk vatandaşlarının değil, tüm dünyadan nitelikli araştırmacıları Türkiye'ye getirebilmek için çaba içindeyiz" ifadesini kullandı. 

Fuara Başkanımız dışında AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay ve Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Ceyhun Erciyes de katıldı. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Atay, fuara gençlerin büyük ilgi gösterdiğini ifade ederek, bu ilginin kendilerini memnun ettiğini söyledi. 

10.04.2019