TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Mesajı

-A +A

100. yılında, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınızı kutlamaktan büyük bir kıvanç duyuyorum. 19 Mayıs 1919 bir milletin tarih sahnesinden silinmeye karşı göstermiş oldukları büyük direncin ilk adımıdır. Tarihin dönüm noktalarından biri olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsuna çıkışı, ülkemizin geleceği olan gençlerimize armağan edilmiştir. 

Biz de TÜBİTAK olarak, ülkemizin geleceği olan gençlerimize karşı olan sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bilginin, bilimin, teknolojinin ve bu kıymetli süreci üreten nitelikli insan kaynağımızın yetişmesi için 1963 yılından beri TÜBİTAK olarak gençlerimizi destekliyoruz. Kurumumuz tarafından sağlanan lisans, yüksek lisans ve doktora bursları ile gençlerimizin eğitim ve araştırma olanaklarına ulaşmalarında önemli bir rol oynuyoruz. Benzer şekilde ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerimize yönelik düzenlenen yarışmalar ile gençlerimizin bilim ve teknoloji üretim süreçleri ile erkenden tanışmalarına vesile oluyor ve bu misyonumuz ile gurur duyuyoruz. Yalnızca üretime teşvik etmiyor aynı zamanda üreten gençlerimizi destek programlarımız ile de destekleyerek Türkiye’yi lider ülke konumuna getirmek için katkı sağlayan gençlerimizin yolunu aydınlatıyoruz. Gençlerimizin girişimcilik faaliyetlerini, bilimsel arayışlarını, bilim insanı olmaya yönelik ideallerini, yenilikçiliğe yönelik gayretlerini, Ar-Ge çalışmalarını ve projelerini desteklemeyi asli görevimiz olarak görüyoruz. 

Gençlerimiz için kitap ve dergiler yayınlıyor, Bilim Merkezleri ve Deneyap Teknoloji Atölyeleri açıyoruz. Ülkemizin dört bir yanında milyonlarca gencimizi bilim ve teknoloji ile buluşturuyoruz. Altı adet Bilim Merkezi ve bu sene sonunda sayısını 30’a, 2020 yılının sonunda da 81 ilimizde 100’e çıkarmayı planladığımız Deneyap Teknoloji Atölyeleri ile binlerce gencimizi teknoloji ile tanıştırıyoruz. Her bir gencimizin yeteneğini, uygun niteliğini ortaya çıkartma mecburiyetimiz ve sorumluluğumuz olduğunun bilinci ile hareket ediyoruz. 

Gençlerimizin, 19 Mayıs 1919’un kararlılığı ve idraki içinde, ülkemizi en üst seviyeye taşıyacaklarına inanıyorum. Millet olmak; ortak değerler etrafında birleşmek, ülkemizin geleceği, vatanımızın huzuru için birlik olmak ve fedakârlık yapabilmektir. Dün destansı bir mücadele veren, aynı ruh ve aynı idealler etrafında toplanan gençlerimiz, bugün bu ülkeyi nasıl ayağa kaldırıyor ise, yarın da daha yükseklere taşımaya devam edecektir. TÜBİTAK olarak, tüm imkânlarımızla gençlerimizin yanında olacağımızı, bu çetin yolculuklarında kendilerine her türlü desteği vereceğimizi ifade ediyorum. Başta bu toprakları bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatanımız için mücadele eden tüm kahramanlarımızı minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Hayalleri, umutları, projeleri ve tüm renkleriyle geleceğimizin teminatı gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum.

Prof. Dr. Hasan MANDAL
TÜBİTAK Başkanı

19.05.2019