TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’dan, Denizcilik Sektörüne Ar-Ge Projeleri Başvurusu Daveti

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, denizcilik sektörünün araştırma, geliştirme ve yenilik alanındaki ihtyaçlarına yönelik istişare etmek ve sektör paydaşlarının TÜBİTAK’tan beklentilerini alarak karşılıklı işbirliği imkânlarını daha üst seviyelere taşıyabilmek amacıyla Deniz Ticaret Odası Meclis Salonunda düzenlenen İstişare Toplantısına katıldı.

Toplantı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın “Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde TÜBİTAK” başlıklı sunumu ile başladı. Prof. Dr. Hasan Mandal, 2018 yılı ve sonrası için TÜBİTAK'ın temel stratejisinin; araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik ekosisteminde ulusal hedeflere odaklanmak olduğunu belirterek, bu noktada nitelikli bilgi ve nitelikli insan ihtiyacına vurgu yaptı. Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye’nin, küresel rekabetçilik endeksi sıralamasında daha üst noktalara gelebilmesi için yüksek teknoloji odaklı çalışma ve uygulamalarına ağırlık verilmesi gerektiğini dile getirdi. Ardından sektör paydaşlarının yükseköğretim kurumları ve araştırma altyapılarıyla yüksek teknoloji odağında işbirliği platformları kurabilecekleri ve oluşturacakları stratejik araştırma planları doğrultusunda Ar-Ge ve yenilik projelerine destek bulabilecekleri yeni TÜBİTAK destek mekanizmaları hakkında bilgi verdi.

İMEAK DTO Meclisi’nde yapılan toplantıda, sektörde dileyen herkesin Ar-Ge projeleri için TÜBİTAK’a başvurabileceğini belirten Prof. Dr. Hasan Mandal, "Ar-Ge yapmak isteyen tüm kurum ve kuruluşlar bize projelerini verebilirler. Her proje bizim için eşit mesafede. Bize iletilen tüm projeleri incelediğimizden emin olmanızı istiyoruz.” diye konuştu. Ardından sektördeki ihtiyaçları sektör paydaşlarından daha iyi kimsenin bilemeyeceğini dile getirerek, Deniz Ticaret Odası üyelerini denizcilik ve deniz teknolojileri konusunda önümüzdeki döneme ilişkin ihtiyaç ve planları içeren bir stratejik araştırma planı hazırlamaya davet etti. Ayrıca, yük ve yolcu taşımacılığı başta olmak üzere, gemi inşa sanayi, liman hizmetleri, deniz turizmi ile ülkemiz için önemli bir ticaret ve hizmet dalı olan deniz ve denizcilik alanında Deniz Ticaret Odası koordinasyonunda hazırlanacak projeler ile TÜBİTAK 1004 Programı-Yüksek Teknoloji Platformları ve Sanayi Doktora Programı çağrılarına başvuruların beklendiğini belirtti.

Prof. Dr. Hasan Mandal, “Biz TÜBİTAK olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Denizcilik sektörü ile de güzel projelere imza atmak istiyoruz.” diye ekledi.

Denizcilik sektörünün diğer sektörlere göre biraz daha avantajlı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Hasan Mandal: "Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Sayın Salih Zeki Çakır TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi. Bu sektör için önemli bir şans. Çakır, tüm sektörü temsil ediyor ve TÜBİTAK'ın neleri öncelikleri arasına alması gerektiği konusunda karar verici konumda" dedi.

Toplantıda ayrıca, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. İsmail Arı, denizcilik alanında son 10 yılda TÜBİTAK tarafından desteklenen projeler ve odaklanılan konulara ilişkin bilgi aktardı.

Toplantının ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'a teşekkür plaketi verdi.

08.07.2018