TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Yüzüncü Yıl Üniversitesinde

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) "Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Yeni TÜBİTAK" konulu bir konferans verdi. Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezinde düzenlenen konferansın öncesinde açılış konuşması yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, TÜBİTAK'ın projelere önemli destekler verdiğini söyledi. YYÜ’ de ciddi projeler üreten hocaların olduğunu ve bu noktada bölgeye has bir bütçe talep ettiklerini dile getiren Battal, “Yine altyapı projeleri açısından TÜBİTAK'ın desteklerini bekliyoruz. Bölgemizde yeni kurulan birçok üniversite var. Eski üniversitelerin de zaman zaman altyapı sıkıntıları oluyor. Bu üniversitelere de destek verilirse memnun kalırız" dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise, YÖK'teki görevi sırasında hep rektörlerle istişare ederek, geleceği planlama ve uygulama konusunda ortak akıl ile çalıştığını ifade etti. Mayıs ayında ilk kez ulusal TÜBİTAK lise ve ortaokul yarışmaları düzenlendiğini dile getiren Mandal, “12 bölgenin en başarılı öğrencileri, bölgesel bir yarışma sonrası ulusal bir yarışmaya geliyorlar. Lise yarışmalarımız Antalya'da, ortaokul yarışmalarımız Kayseri'de gerçekleşti. Orada öğrenci arkadaşlarımız ile bir araya gelirken, TÜBİTAK’a en fazla başvurunun olduğu bölge Van bölgesi. Burada 8 ilimiz var. Ama istediğimiz ölçüde bir başarı, benim gözümde, öğrencilerimizin gözünde yeterli değildi. Çok heyecanlı bir başvuru var. Ama bunun ciddiye dönüşmesi, arzu ettiğimiz düzeyde değildi. Bende kendilerine söz vermiştim. Sizin hem projelerinizi hem de öğretmenlerinizi, danışmanlarınızı yerinde göreceğim. En azından 2019 yılı için planlamamızı yaparken, bu konuda daha aktif, verimli olalım diye yerinde ziyaret etmek istedim. Bunun için buraya geldim” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mandal, daha sonra TÜBİTAK ARDEB, TEYDEB, BİDEB ve BİTO genel destekleri konularında katılımcılara bilgiler verdi.

Konferansa Siirt, Şırnak, Bitlis, Ağrı, Muş ve Batman Üniversiteleri rektörlerinin yanı sıra; YYÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Demirel, Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Yusuf Uzun, TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Cemil Tunç, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Konferansın ardından protokol, Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (BBAUM) tarafından kurulan Van YYÜ Siber Olaylara Müdahale Merkezi SOME Laboratuvarı ve Uzaktan Eğitim Canlı Yayın Stüdyosu'nun açılışını yaptı. Burada Merkez Müdürü Prof. Dr. Eray Çelik tarafından konuklara bilgiler verildi.

Daha sonra TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, TÜBİTAK tarafından geçen yıl düzenlenen yarışmada dereceye giren ve yarışma sonrası Prof. Dr. Mandal'ı Van'a davet eden lise öğrencilerinin projelerinin sergilendiği sergiyi gezerek öğrencilerden bilgi aldı.

Milli Eğitim Müdürleri ve öğrencilerle bir araya gelen TÜBİTAK Başkanı, öğrencilerin ve Milli Eğitim Müdürlerinin TÜBİTAK yarışmaları ile ilgili sorularını cevapladı.

04.10.2018