TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Katar Vakfı Yıllık Araştırma Konferansı’nda Türkiye’yi Temsil Etti

-A +A

TÜBİTAK’ı temsilen Katar Vakfı Yıllık Araştırma Konferansı’na katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Toplamda 5 milyon lira bütçeli iki projeye ilişkin çalışmaların, yılın ikinci yarısında başlaması ve üç yıl içinde tamamlanması hedefleniyor" dedi.

Konferansta 2 binden fazla araştırmacı ve girişimcinin bir araya geldiğine dikkati çeken Prof. Dr. Mandal, etkinlik süresince araştırma, araştırma stratejileri ve inovasyon temalı eş zamanlı oturumlar düzenlendiğini, katılımcıların farklı konularda sunumlar gerçekleştirdiğini bildirdi. Kendisinin de katıldığı panelde "Ar-Ge: Önceliklere Odaklanma, Etkin Değer Oluşturma" başlıklı bir konuşma yaptığını anlatan Prof. Dr. Mandal, bilim, teknoloji ve yenilik faaliyetlerine desteğin, girdi ve süreç odaklı verildiğini ifade etti. Daha etkin mekanizmaların hayata geçirilebilmesi için çözüm ve çıktı odaklı yönetim mekanizmalarına ihtiyaç olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mandal, bu çerçevede üniversite ve sanayinin birbirini tamamlayıcı uluslararası iş birlikleri oluşturması, akademideki ve özel sektördeki nitelikli insan kaynağının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

 

"İşbirliği Alanları Enerji, Sağlık, Bilgi ve İletişim Teknolojilerini de Kapsayacak"

Konferans kapsamında Katar Vakfı Başkanı Şeyha Moza bint Nasır ile görüşen Prof. Dr. Mandal, "Görüşmemizde, iki ülke arasında siber güvenlik gibi stratejik öneme sahip bir alanda başlayan ilişkilerimizin enerji, sağlık, bilgi ve iletişim teknolojilerinin farklı alanlarındaki uygulamalarını da kapsayacak şekilde genişletilmesini konuştuk. Özellikle savunma alanında yapılacak ortaklıkların, Türkiye ve Katar arasındaki ilişkileri pekiştireceğini vurguladık" diye konuştu. Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK ve Katar Ulusal Araştırma Fonu'nun, kritik altyapıların korunmasını ve siber tehditlere karşı güçlendirilmesini amaçlayan iki araştırma ve teknoloji geliştirme projesini ortak destekleyeceklerini belirterek, "'Gelişmekte Olan Siber Saldırılara Karşı Siber İstihbarat Platformu' ve 'Durum Bazlı Kontrol Edilebilir Akıllı Dağıtım Ağlarında Siber Güvenlik' projeleriyle elektrik ağlarının siber güvenlik direncinin güçlendirilmesi ve siber saldırılara karşı siber tehdit istihbarat platformu geliştirilmesi amaçlanıyor. Toplamda 5 milyon lira bütçeli 2 proje çalışmalarının yılın ikinci yarısında başlaması ve 3 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor" diye konuştu. "Gelişmekte Olan Siber Saldırılara Karşı Siber İstihbarat Platformu" ve "Durum Bazlı Kontrol Edilebilir Akıllı Dağıtım Ağlarında Siber Güvenlik" projelerinin akademi, sanayi ve kamu ortaklıklarıyla gerçekleştirileceğine değinen Prof. Mandal, projelerin siber saldırılara karşı yenilikçi çözümler sunacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Aralık 2015'teki Katar ziyaretinde TÜBİTAK ile Katar Ulusal Araştırma Fonu arasında bilimsel ve teknolojik iş birliği anlaşması imzalandığını hatırlatan Prof. Dr. Mandal, o günden bu yana iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst seviyede sürdürüldüğünü belirtti.

23.03.2018