TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal İvedik Organize Sanayi Bölgesinde Bulunan Teknopark Ankara’yı Ziyaret Etti

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, İvedik Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Teknopark Ankara’yı ziyaret etti. Teknopark Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin’in ve Teknopark Ankara Genel Müdürü Oğuz Ünal’ın ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette, bölge sanayicileri ve girişimcileriyle bir araya geldi. Ar-Ge kültürünü canlandıracak olan Teknopark Ankara’nın bu dönüşümün üstesinden gelecek altyapıya sahip olduğunu vurgulayan Hasan Gültekin, bölge sanayicileri adına TÜBİTAK ile daha fazla iş birliği yapma taleplerini iletti. Sanayici ve girişimcilerle bir araya gelmekten memnuniyetini dile getiren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da, hem 55. yaşına giren kurumun yeni dönem desteklerine ve vizyonuna çerçeve çizdi, hem de sanayicilerle iletişim ve iş birliğinin artırılacağını belirtti.

TÜBİTAK olarak, Türkiye’de araştırma ve araştırmacıyı destekleyen kurumların en başında geldiklerini söyleyen Prof. Dr. Hasan Mandal,  hem akademisyen hem de girişimci kimliğine sahip olduğundan söz etti. Eskişehir TGB’nin ilk girişimcisi olduğunu belirten, Eskişehir ve Gebze Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yönetici Şirketlerinin Yönetim Kurullarında görev yaptığını ve bu tecrübelerinin nihayetinde de teknoparkın ne demek olduğunu bildiğini söyleyen TÜBİTAK Başkanı: “Bizlerle iletişim kurun. Olumsuz tecrübeleriniz olabilir lakin biz buraya kendimizi daha doğru ifade etmek için geldik” diye konuştu. Prof. Dr. Mandal, sanayinin rekabet sürecinde 60’lı yıllardaki anahtar kavramın üretmek olduğunu, 70’li yıllarda bunun düşük maliyetle üretmek hâline geldiğini, 80’lerde kalite kavramının devreye girdiğini, 90’larda hız faktörünün eklendiğini anlattı. 2000’li yıllara gelindiğinde bilgi üstünlüğü ile rekabetin devreye girdiğini belirten Prof. Dr. Mandal,  “bu dönemde ise rekabet unsuru ise iş birliğiyle üretilen bilgi ve bu kapsamda teknoparkların çok daha farklı bir şekilde önem kazanıyor” dedi.

Ar-Ge payı içinde sanayinin oranının yüzde 50’lere çıktığını hatırlatan ve orta-yüksek teknolojiye doğru ilerlendiğinin bilgisini veren TÜBİTAK Başkanı, yeni dönem yol haritasını şöyle özetledi: “AB’de yüzde 16’larda olan yüksek teknoloji oranı bizde yüzde 4’lerde. 2023’e kadar yüzde 4’ü 15’lere çıkarabilmek için nitelikli bilgi ve insan kaynağı temelli çalışacağız. Bu kapsamda özellikle yüksek teknoloji odaklı yeni destek programlarından Yüksek Teknoloji Platformları, Sanayi İş Birliği Ağları Mekanizması (SAYEM), Sanayi Doktora Programı hakkında bilgi verdi.

Teknopark Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin ise konuşmasında, Ankara’daki gelişmiş sanayi bölgesi İvedik’in içine neden bir teknokent inşa edildiğini anlatarak şunları kaydetti: “Ar-Ge ve inovasyon herkesin içli dışlı olduğu kavramlar değildi. Merkezdeki sanayiyi buraya taşıyarak üretme vizyonumuzu zaman içinde kurduk, neler yapabiliriz diye düşündük. Yetkililerimiz ABD’ye gitti ve oranın teknolojisini gözlemledi. Ben Güney Kore’ye gittim, güçlü bir ekosistem için dünya örneklerini inceledik.” Meslek verasetinin son bulduğunu belirten Gültekin: “Kapılardan kovulan insanları teknoparkımızda istihdam ettik. Mikro ölçekli ve katma değer üreten sanayi firmaları bize geldi ve katma değer için mücadele etti” şeklinde konuştu. TTO desteklerinden İvedik’in de faydalanmasını istediklerini söyleyen Gültekin, “TÜBİTAK’tan bu bölgelerde yeni çalışmalar başlatacak bir sistem istiyoruz. Artık merdiven altı üretim devri bitti. Dağdaki çobandan, yukarıdaki cumhurbaşkanına kadar herkes Ar-Ge yapmalı” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Teknopark Ankara hakkında bilgi aldı ve takibinde kuluçka merkezini ve teknoparktaki bazı firmalara ziyarette bulundu.

27.07.2018