TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal İstanbul Finans Zirvesi’ne Katıldı

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 9.  İstanbul Finans Zirvesi’nin (IFS 2018) “Kredi Garanti Fonu Paneli”ne konuşmacı olarak katıldı. Yerli ve yabancı bankalar, finans kuruluşları ile birlikte Başbakanlık, TCMB, Hazine Müsteşarlığı ve SPK gibi kurumların katkılarıyla her yıl düzenlenen İstanbul Finans Zirvesi’nin bu yılki ana teması “Ticaret Savaşları ve Sanayinin Finansmanı” olarak belirlendi.

Zirve’nin “Hayalim Var, Param Yok” Panelinde konuşmacı olarak yer alan Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK’ın teknoloji tabanlı girişimcilere yönelik katkı ve desteklerini anlattı. Ülkemizde ve Dünyada yaşanan ekonomik güçlüklerden yola çıkarak, her güçlüğün beraberinde fırsat da getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Mandal, bu sayede teknoloji tabanlı girişimciliğin önemli hale geldiğini belirtti. TÜBİTAK’ın, bu kapsamda sunduğu ve 2012 yılından bu yana uyguladığı “Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı olan Bireysel Genç Girişimci Programı (TÜBİTAK BiGG)” hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mandal, program ile girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratacak girişimlere dönüştürebilmelerinin amaçlandığını ifade etti.

Dünya’daki gelişmeler ışığında, TÜBİTAK’ın da kendi destek programlarını ve uygulama modelini yenilediğini belirtti. TÜBİTAK’ın geçmişte kendi üzerindeki yetkiyi, yetkin uygulayıcı kuruluşlara devredildiğini söyledi. Girişimcilerin önce TÜBİTAK’a gelmediklerini, TÜBİTAK’ın akreditasyon verdiği uygulayıcı kuruluşlara gittiklerini (TTO’lara, TGB’lere, yönetici şirketlere, bankalara), iş fikirlerinin uygulayıcı kuruluşlar tarafından iş planıyla birlikte projeye dönüştürüldüğünü anlatan Prof. Dr. Mandal, “Başarılı bulunan projelere 200 bin TL, karşılıksız hibe desteği vereceğiz. Firmasını kurması için üç ay süre tanıyacağız. Gelecekte ise isteyen girişimciye iş rehberi atayacağız” diye konuştu. Girişimciye sadece finansal destek vermenin yeterli olmadığına işaret eden Prof. Dr. Mandal, girişimcinin desteği kullanım aşamasında da güçlükler yaşadığına değinerek, mentörlük kavramının önemine vurgu yaptı. Yakın zamanda KOBİ Mentör Desteği Programının başlatılacağını duyuran Prof. Dr. Mandal, şu bilgileri verdi: “Girişimcilerimiz mentör eşliğinde gelişecekler. 18 ay boyunca 200 bin TL’lik desteği kullanmalarını bekliyor ve 18 ay sonunda bize ikinci bir projeyle gelebilmelerini öngörüyoruz. İkinci projeye 500 bin TL tutarında ancak yüzde 75’e kadar hibe desteği veriyoruz.”

“Bazı Yeterlilikler Sınıfta Değil, Sahada Kazandırılmalı”

Girişimcilik sürecinde girişimci adaylarının üniversitede aldıkları eğitimin katkısı üzerine sorulan soru üzerine mevcut insan kaynağımızın bilgi tabanlı olduğunu, beceri tabanının yeterli olmadığını belirten TÜBİTAK Başkanı, hayallerle ve merakla başlanılan sistemde güçlüklerle karşılaşıldığını dile getirdi. Dünya’daki eğitim odaklı eğilimlerin, girdi tabanlı olmaktan çok çıktı tabanlı olduğuna, bazı yeterliliklerin sınıf ortamından çok sahada kazanılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Mandal, şunları söyledi: “Yeterliliklerin kazanılmasında, özellikle fen ve mühendislik bilimlerinde, tümünün sınıfta ortamında kazanılması zorunda değil. 2018-2019 akademik yılından başlayarak, üniversiteler, istedikleri takdirde, eğitim öğretim yılının bir dönemini iş yeri uygulaması olarak gerçekleştiriyorlar. Bu üniversitelerin mezunları istihdam sürecinde daha başarılı oluyorlar, özgüvenleri gelişmiş oluyor.

“Yapay Zeka Yeni Bir Teknoloji Değil”

Kendisine yöneltilen soru üzerine yapay zeka konusuna da değinen TÜBİTAK Başkanı, yapay zekanın kendisinin başlı başına bir teknoloji olmadığını ifade etti. Yapay zekanın hayatı kolaylaştıracak, tamamlayıcı bir teknoloji olduğunu belirten Prof. Dr. Mandal, özellikle BiGG programı kapsamında desteklenen girişimcilerin yüzde 60’ının yapay zekayla ilişkilendirildiğini, bu durumun, rekabet boyutunda bakıldığında heyecan verici olduğunu söyledi. 

20.09.2018