TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Eskişehir Sanayi Odası’nı Ziyaret Etti

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK’ın mevcut ve yeni dönem programlarını tanıtmak üzere, Eskişehir’li sanayici, girişimci ve akademisyenlerle Eskişehir Sanayi Odasında bir araya geldi. Prof. Dr. Mandal’ın ziyaretinde Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri, ESO Meclis Başkan ve Üyeleri, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü, Anadolu, Eskişehir Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversiteleri yetkilileri, KOSGEB Eskişehir İl Müdürü, BEBKA Genel Sekreteri ve çok sayıda Eskişehir’li sanayici, girişimci ve akademisyen hazır bulundu.

 

“100 Günlük Eylem Planında TÜBİTAK’ın Önemli Projeleri Yer Alıyor”

Kendisinin de Eskişehir’li olduğunu belirterek sözlerine başlayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, Eskişehir’in sanayisinin ülke ekonomisine önemli katkılarının olduğunu ifade etti. Sunumuna TÜBİTAK hakkında bilgi vererek başlayan Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK ARDEB, TEYDEB, BİDEB ve BİTO’nun genel destek verilerinden söz ederek, bu programlardan 2002 yılında aktarılan tutarın 154 milyon TL iken, 2017 yılında 11 kat artarak 1,6 milyar TL’ye ulaştığını ifade etti.

Eskişehir’in TÜBİTAK programlarına yaptığı başvuruları da değerlendiren Prof. Dr. Mandal, Eskişehir’den TÜBİTAK destek programlarına 428 proje başvurusu yapıldığını, Türkiye sıralaması olarak bakıldığında 9. sırada olduğunu ifade etti.

 

“Yüksek Teknoloji Grubuna Geçiş Hedefine Odaklanmamız Gerekiyor”

Ülkemizdeki temel problemin sanayide çıktı niteliği olduğunu ifade eden TÜBİTAK Başkanı, sanayide orta düşük teknoloji grubundan orta yüksek teknoloji grubuna geçiş sürecinde olduğumuzu, ülkemizin yüksek teknoloji odağının güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye’de destek sistemlerinin daha çok girdi odaklı tasarlandığını belirten TÜBİTAK Başkanı, Türkiye’nin Ar-Ge ve yenilik alanında temel problemlerinden birinin Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ticarileştirme faaliyetlerinin yetersizliği olduğunu belirtti.

 

Yeni TÜBİTAK’ın Önümüzdeki Dönem Stratejisi: Nitelikli Bilgi ve Nitelikli İnsan

TÜBİTAK’ın önümüzdeki dönem stratejisini, araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik ekosisteminde, ulusal hedeflere odaklanmış, nitelikli bilgi ve nitelikli insan olarak açıklayan Prof. Dr. Mandal, bunu sağlamak için de TÜBİTAK’ın, var olan destek programlarına ek olarak yeni destek programları geliştirdiğini bildirdi. Akademi için 1003, sanayi için 1511, kamu için 1007 programları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mandal, Sanayi Doktora Programı ve yakın zamanda açıklanacak Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) Çağrısı, 1004 Mükemmeliyet Merkezi Desteği, Tech-InvesTR Türkiye Yüksek Teknoloji-Erken Aşama Yatırım Fonu hakkında bilgiler verdi.

 

“Çağrılarla İlgili Önemli Bir Yenilik Getiriyoruz”

Prof. Dr. Mandal, 2019 yılından itibaren çağrıya çıkılacak programların sanayici ve girişimcilere iki yıl öncesinden duyurulacağını, çağrıların başvuracaklar tarafından önceden görülebileceğini anlattı.

 

“TEYDEB 2.0’ı Sanayi Desteklerine Esneklik Getirmek Üzere Kurguladık”

Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK’ın sanayi desteklerine esneklik ve yalınlık getirmek amacıyla TEYDEB 2.0 olarak kurgulanan yeni bir yapı altında, 10 farklı destek programı yerine iki başlık altında (Sanayi Destekleri, SADE ve Arayüz Destekleri, AYDE) açılacak çağrılardan oluşan yeni bir destek sistemi oluşturulduğunu açıkladı.

 

Prof. Dr. Mandal, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan 100 Günlük Eylem Planında, savunma, uzay, siber güvenlik gibi stratejik alanlarda TÜBİTAK Enstitülerinin ve TÜBİTAK’ın önemli projeleri hakkında bilgiler verdikten sonra, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

09.08.2018