TÜBİTAK 46. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Yarışması sonuçlandı

-A +A

14 BİN PROJE YARIŞTI, 50 PROJE ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

Türkiye genelinde TÜBİTAK 46. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Yarışmasına 14 bin civarında proje başvurusu yapıldı. Finale kalan 202 projeden 50’sine ödül verildi. Yılın Genç Araştırmacı Ödülünü Umut Eray Poyraz ve Özay Öztürk kazandı. Ödül törenine TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necip Camuşcu, TÜBİTAK Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Dr. Orkun Hasekioğlu, TÜBİKAT Genel Sekreteri Arif Koyuncu, Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Yaşar ve TÜBİTAK Bölge Koordinatörleri katıldı.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, “Yarışmamızın 46.sını düzenlediğimiz bu yılda da öğrencilerimizin büyük emek verdiği projeleri ödüllendirmenin heyecanını yaşıyoruz. Yaklaşık 14000 projeden süzülerek belirlenen 50 kadar projeyi ödüllendireceğiz. Fakat bizim gözümüzde finale kadar gelen bütün projeler, gençlerimizin emekleri, özgüvenleri sebebiyle bizim gözümüzde dereceye girmiştir, hepsini ayrı ayrı tebrik ederim” dedi.

Türkiye'nin dört bir yanından bilim ve teknolojiye, bilimsel araştırmaya meraklı gençlerin her geçen yıl artan bir oranda yarışmaya ilgi gösterdiğini belirten Arçaklıoğlu, “Yarışmamızın ilk kez düzenlendiği 1969 yılında sadece iki alandan –Biyoloji ve Fizik- başvuru alırken, bu yıl Türk Dili ve Edebiyatı da dâhil edilerek 10 alanda proje başvuruları alınmıştır. Yıllar içinde hem aldığımız başvuru sayısını hem de bu başvuruların bölgesel dağılımını düzenli bir şekilde artmıştır. Gelecek yıl en az iki alan daha ilave etmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK olarak gençlerin bilime ilgi ve heyecan duymasını, dünyaya dair sorular sormalarını, araştırmalar yapmalarını önemsediklerini bildiren Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yarışmamız kapsamında son yıllarda dikkat çekici bir diğer veri de yarışmaya başvuruda bulunan kız ve erkek öğrencilerimizin sayılarındaki durum. Son 3 yıl içinde final yarışmasında yer alan kız öğrencilerimizin sayısı büyük artış göstererek erkek öğrencilerimizin sayısı ile aynı olmuştur. Kız öğrencilerimizi ayrıca tebrik etmek istiyorum.

Ülkemizi 2023 hedeflerine taşıyacak nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi amacıyla düzenlenen bu yarışmalarla, öğrencilerimize araştırma, girişimcilik, projecilik gibi yetenekler kazandırmayı hedefliyoruz. Yarışmalarımızda gençlerimizin, yaşadıkları topluma, dünyaya dair bir şeyleri iyileştirme ve hayallerindeki projeleri hayata geçirebilme motivasyonu kazanmalarını amaçlıyoruz.

Kendi uçağımızı, uydumuzu, füzemizi yapmaya başladık. Aranızdan bunları ileriye taşıyacak Hazerfen’ler, Ceziri’ler çıksın istiyoruz. İbn Sina’lar, İbn Haldun’lar, Piri Reis’ler, Mimar Sinan’lar, Halil İnalcık’lar, Mehmet Akif’ler, Sezai Karakoçlar, Yedi Güzel Adamlar sizlerden çıksın istiyoruz.”

Konuşmaların ardından dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Yılın Genç Araştırmacı Ödülünü Umut Eray Poyraz ve Özay Öztürk kazandı.

Birincilik Ödüllerini; Bilgisayar dalında, Burak Erkılıç, Biyoloji dalında Umut Eray Poyraz, Özay Öztürk, Coğrafya dalında, Ceyda Kadı, Selin Tüfek, Fizik dalında,  Barış Volkan Gürses, Kimya dalında,  Yaşar Harun Kıvrıl, Tahsin Elmas, Matematik dalında, Zeynep Didar Orhan, Yavuz Selim Akpınar, Psikoloji dalında, Ahmet Yürük, Oktay Enes Teke, Sosyoloji dalında, Tülay Hilal Aslan, Tarih dalında, Yasemin Yarar, Ceydanur Kaya, Türk Dili Ve Edebiyatı dalında Sinem Köse kazandı.

İkincilik ödüllerini; Bilgisayar dalında, Feyza Nur Ay, Melikenur Yılmaz, Biyoloji dalında, Yusuf Berk Güray, Ali Safa Candan, Coğrafya dalında, Reyhan Şahin, Melisa Çağla  Demir, Fizik dalında, İlke Adalıoğlu, Cemil Görkem Tamer, Kimya dalında, Ece Derin Aydın, Begüm  Kınay, Matematik dalında, Oğuz Kömür, Mehmet Bahri Derin, Psikoloji dalında, Hasan Turhan, Emre Baş, Sosyoloji dalında, Burcu Üçağaç, Ayşe Demir, Tarih dalında, Nurbanu Gemicioğlu, Abdülsamet Adıyaman, Türk Dili Ve Edebiyatı dalında, Abdurrahman D. Hayta, Ahmet Muhammet Özer kazandı.

Üçüncülük ödüllerini; Bilgisayar dalında, Kağan İnan, Burak Çetinkaya, Biyoloji dalında, Mısra Şengeldi, Esra Yaman, Coğrafya dalında, Dicle Uğurlu, Fizik dalında, Berke Aytaç, Erkin Polat, Kimya dalında, İdil Alptüzün, Hazal Aras, Matematik dalında, Yusuf Erdem Nacar, Kudret Rana Mavili, Psikoloji dalında, Mustafa Ağcakaya, İrem Canata, Sosyoloji dalında, Yavuz Ramiz Çolak, Burak Tunahan Ekincikli, Tarih dalında, Melike Bozkurt, Mehmet Akif Orkan, Türk Dili Ve Edebiyatı dalında, Zeynep Gümüş, Didem Gülhan kazandı.

Teşvik Ödüllerini; Bilgisayar dalında, İbrahim Halil Yıldız & Murat Furkan Mansur, Necati Kaan İnel, Biyoloji dalında, Esma Nur Okudan, Mehmet E. Kurtoğlu, Reyhan N. Kurtoğlu, Coğrafya dalında, Medya Gürbüz & Meral Gürbüz, Fizik dalında, Erkin Yücel, Murat Bayar, Çağatay Soylu, Kimya dalında, Ayşe Yağmur Çördük, Cemre Su Züberi, Orhun Arda Özcan, Matematik dalında, Mert Ağralı, Soner Kasapoğlu, Barış Göktan, Olcay Akgün, Psikoloji dalında, Yasemen Doğan, Büşra Nur Erdem, Sosyoloji dalında, Kübra Ardıç, İpek Alav, Tarih dalında, Aslı Şevval Çetin, Sevdanur Çakır, Çiğdem Yiğit, Türk Dili Ve Edebiyatı dalında, Osman Yaşar, Hakan Şen, Ferhat Deniz, Mücahid Arvaz kazandı.

01.06.2015