TÜBİTAK 2019 Uluslararası İHA Yarışmasına Katılacak Takımlara TÜSSİDE’de Eğitim Verildi

-A +A

2019 TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması kapsamında başvuruları kabul edilen yerli 285 takımın üyelerinden eğitim başvurusunda bulunan toplam 338 öğrenciye TÜBİTAK TÜSSİDE tesislerinde eğitim verildi.

Eğitim programı “Döner Kanat” ve “Sabit Kanat” kategorisinde ayrı ayrı düzenlendi.  İlk eğitim, Döner Kanat Kategorisi’nde 23-24 Mart 2019 tarihlerinde, ikinci eğitim Sabit Kanat Kategorisi’nde 29-30 Mart 2019 tarihlerinde Kocaeli Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi yerleşkesindeki TÜSSİDE tesislerinde gerçekleştirildi.

Eğitim programı, takım üyelerinin kaynaşmasına yönelik tanışma etkinliği ile başladı. Eğitim programında “İHA Tanımlar, Kavramlar, Tasarım ve Konfigürasyon”, “Meteoroloji”, “Kanat Aerodinamiği ve Uçuş Performansı”, “İtki ve İtki Sistemleri Entegrasyonu”, “Sensörler ve Otopilot Modelleme”, “İHA Konfigürasyon Uygulama Atölyesi”, “Havadan Görüntüleme ve Nesne Tanıma”, “Radyo Kontrol ve Yer İstasyonları”, “Hava Hukuku ve Sorumluluklar“, “Detaylı Tasarım Raporu Hazırlama” ve “İHA Konfigürasyon Uygulama Atölyesi” konuları üzerinde duruldu.

Ülkemizin değişik bölgelerindeki üniversitelerden yarışlara başvuran takımların öğrencileri arasında asgari bilgi düzeyi birlikteliğini sağlamayı amaçlayan eğitimler, takımlar arasındaki dayanışmayı güçlendirdiği gibi, öğrenciler arasında yeni projelerin ortaya çıkmasına da zemin hazırladı.

Eğitim programına katılan takım üyelerine katılım belgesi verildi ve toplu fotoğraf çekimi sonrasında etkinlik sona erdi.

TÜBİTAK İHA Yarışları Hakkında

İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması TÜBİTAK tarafından 2016 yılından bu yana her yıl gerçekleştiriliyor. 2018 yılında TEKNOFEST İSTANBUL kapsamına alınan yarışlar bu yıl da TEKNOFEST İSTANBUL kapsamında İstanbul Atatürk Havalimanında ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine yönelik olarak düzenlenecek. 2018 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımları ile gerçekleştirilen Teknofest etkinliklerine bu yıl bir milyona yakın ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

2019 TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması başvuruları 6 Şubat 2019 – 8 Mart 2019 tarihlerinde iha.tubitak.gov.tr internet adresi üzerinden online olarak alındı ve 295 takımın başvurusu kabul edildi.

Sabit ve döner kanat kategorilerinde düzenlenen İnsansız Hava Araçları Yarışması ile ülke genelinde İHA konusunda farkındalığın artırılması ve İHA üzerine yapılan çalışmaların yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi yolunda bu etkinlikler, ülkemize teknolojik üstünlük kazandıracak kritik ve ileri teknolojilerin yurtiçinde geliştirilmesine yönelik önemli bir başlangıç olarak görülüyor.
 

04.04.2019