TÜBİTAK 17 İlin Gürültü Haritasını Çıkardı

-A +A

MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde 17 ilin yerleşim alanlarında yer alan karayolu, demiryolu, endüstri ve eğlence tesislerini kapsayan stratejik gürültü haritaları tamamlandı. Türkiye'de ilk kez havalimanı gürültü haritaları da MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından oluşturuldu.

Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü (ÇTÜE), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde 17 ilin stratejik gürültü haritalarını hazırladı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, stratejik gürültü haritasının, belirli bir alan dahilinde farklı kaynaklardan yayılan gürültü etkilerinin fiziksel çevre faktörleri hesaba katılarak değerlendirilmesi için tasarlanan bir harita olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ergin, söz konusu çalışmanın kentlerin gürültü politikasının gelişimine de yardım edeceğini ve böylece illerdeki gürültülü noktalara gürültüyü artıracak yeni mekanların açılmasının da engellenebileceğini söyledi.

Haritaların şehirlerde maruz kalınan gürültünün stratejik tahminine de kaynak sağlayacağına işaret eden Prof. Dr. Ergin, aynı zamanda yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde kamuya ve karar mercilerine bilgi oluşturması açısından da haritaların önem taşıdığını vurguladı. Stratejik gürültü haritası sonuçlarının, iller için önemli veriler sağladığını belirten Prof. Dr. Ergin, gelecekte oluşabilecek gürültü problemlerinin de büyük oranda planlama aşamasında önlenebileceğini anlattı.

Havalimanlarının da Gürültü Haritası Çıkarıldı

TÜBİTAK bünyesinde "Stratejik Gürültü Haritalarının Oluşturulması ve Gürültü Azaltım Senaryolarının Geliştirilmesi" konusunda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ergin, "MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü, Türkiye'de ilk kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde ve ilgili belediyelerin desteğiyle Adana, Adıyaman, Antalya, Balıkesir, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Manisa, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas ve Trabzon gibi 17 ilin stratejik gürültü haritalarını hazırladı. Bu kapsamda söz konusu illerin yerleşim alanlarında yer alan karayolu, demiryolu, endüstri ve eğlence tesislerini kapsayan stratejik gürültü haritaları tamamlandı" diye konuştu.

Türkiye'de ilk kez havalimanı gürültü haritalarının da TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından oluşturulduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ergin, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğüyle yürütülen projeler kapsamında, 39 havalimanının 27'si için stratejik gürültü haritaları hazırlandı. 12'si için çalışmalar devam ediyor. Bunun yanında Mersin Büyükşehir, Bolu ve Sivas belediyeleri ile yapılan protokoller çerçevesinde de ülkemizde ilk kez illerdeki sıcak noktalar için 'Gürültü Azaltım Senaryolarının Geliştirilmesi ve Gürültü Eylem Planlarının Hazırlanması' çalışmalarına başlandı" dedi.

29.06.2017