Teknoloji Ödülleri’nin 2013 Yılı Başvuruları Devam Ediyor

-A +A

TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından 11.’si düzenlenen Teknoloji Ödülleri’nin birinci aşama başvuruları 31 Temmuz 2013 tarihine kadar devam edecek. Ödüllere, pazara sunulmuş ya da sunulmamış, bir veya birden fazla ürün/süreç geliştirme veya iyileştirme çalışmaları olan firmalar başvuruda bulunabiliyor.

Teknoloji Ödülleri’nin ön başvuru süreci, bugün İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıya; TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz katıldı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Altunbaşak konuşmasında, bu yıl 11.’si düzenlenen Teknoloji Ödülleri’nin bugün artık bir marka olduğunu belirterek başvuru sayılarının her yıl arttığına dikkat çekti. Türkiye’de son 10 yılda Ar-Ge ve yenilik anlamında etkileyici bir dönüşüm yaşandığını belirten Prof. Altunbaşak, Ar-Ge ve yenilik göstergelerindeki gelişmelere değindi. 10 yıl öncesinde üçte ikisi kamu tarafından yapılan Ar-Ge çalışma ve yatırımlarını bugün özel sektör ve kamu tarafından yarı yarıya yapıldığını, hedefin ise bu yatırımların üçte ikisinin özel sektör tarafından yapılır hale gelmesi olduğunu belirten TÜBİTAK Başkanı, "Önümüzdeki 10 yılda, inovasyon-girişimcilik ekosistemi dediğimiz sistemde şoför koltuğunda özel sektör oturmak zorunda, kamu yolu açar" dedi.

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmak için, geçtiğimiz 10 yılda yaptığı sıçramadan daha büyük bir sıçrama yapmasının gerekliliğini vurgulayan Altunbaşak, bu kapsamda TÜBİTAK tarafından yapılan çalışmalara değindi.

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz ise, firmaların Ar-Ge'ye daha çok yatırım yapmasının, Türkiye'nin inovasyon kapasitesinin artması için en temel gereklilik olduğunu vurgulayarak, ancak teknolojiyi etkin kullanan ve üreten bir ülke olarak dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisine girme hedefimizi yakalayabileceğimizi belirtti. Türkiye'nin küresel rekabetçilik endeksinde 2012-2013 sıralamasında bir önceki yıla göre 16 sıra yükselerek 144 ülke içerisinde 43. sıraya yerleştiğini hatırlatan Yılmaz, yenilikçilikte hala alınması gereken yol olduğunun altını çizdi.

Teknoloji Ödülleri Hakkında

1998 yılından bu yana düzenlenen Teknoloji Ödülleri  ile yaratıcı, yenilikçi, teknik mükemmeliyete ve rekabet özelliklerine sahip ürünlerin ve belirleyici özellikleri, özgün farklılıkları olan, ulusal teknolojik birikime katkı sağlayan süreç geliştirme çalışmalarının ödüllendirilmesi ve kamuoyuna tanıtılması amaçlanıyor.

Ödüller; ürün ve süreç olmak üzere iki ayrı kategoride; kuruluş büyüklüğüne bağlı olarak; mikro, küçük, orta ve büyük/bağlı olak üzere dört farklı ölçek için veriliyor. Böylelikle; her bir kategoride kuruluş büyüklüğü temel alınarak dört ayrı ödül olmak üzere toplam sekiz ödül ve ayrıca bir büyük ödül verilmesi amaçlanıyor.

Teknoloji Ödüllerine dair detaylı bilgiye ulaşmak ve ödüllere başvuruda bulunmak için: www.teknoloj.org.tr

22.05.2013