Shota Rustaveli Gürcü Ulusal Bilim Vakfı Yetkilileri TÜBİTAK’ı Ziyaret Etti

-A +A

Shota Rustaveli Gürcü Ulusal Bilim Vakfı yetkililerinin ziyareti sırasında, iki kurum arasında, Avrupa Birliği Çerçeve Programları’na (AB ÇP) yönelik işbirliğinin artırılması amacıyla bir Mutabakat Zaptı imzalandı. Ayrıca, konuk heyet, Ülkemizin bilim ve teknoloji alanında katettiği gelişim ve Kurumumuzun yapısı ve faaliyetleri hakkında bilgilendirildi. Aynı zamanda, Gürcistan ile Avrupa Birliği arasında, 2016 yılında imzalanan bir anlaşma ile Ufuk 2020 Programı’na Asosiye Ülke (Associated Country) olarak katılan Gürcistan’a katkı sağlamak amacıyla, konuk heyete, TÜBİTAK Ulusal Koordinasyon Ofisi’nde görevli Ulusal İrtibat Noktaları (National Contact Point) tarafından sunumlar yapıldı. Bu sunumlar aracılığıyla, Ülkemizin 2002 yılından bu yana elde ettiği AB ÇP deneyimi aktarıldı. Ardından, Kurumumuz ile SRGSNF arasında, Ufuk 2020 Programı kapsamında yürütülebilecek muhtemel işbirliği konuları hakkında görüşmelerde bulunuldu.

Heyet Ankara’dan Sonra TÜBİTAK Gebze Yerleşkesini Ziyaret Etti

Ankara’dan sonra, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’ni de ziyaret eden Gürcü heyetine TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK BİLGEM, TÜBİTAK UME ve TÜBİTAK MARTEK hakkında tanıtıcı sunumlar yapıldı.

Konuk heyet, iki ülke bilim insanları arasında ortak araştırma ve geliştirme projelerini desteklemek amacıyla TÜBİTAK ve SRNSF arasında 9 Şubat 2016'da imzalanan "Bilim ve Teknoloji Alanında İşbirliği Protokolü" uyarınca gerçekleştirilen ziyaret kapsamında, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin'den ve TÜBİTAK MARTEK Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek’ten enstitü ve Teknokent firmaları hakkında bilgi aldı.

Heyet, TÜBİTAK Marmara Teknokent bünyesinde yer alan DTI Implant firmasını gezdi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, Gürcistan ile ilişkileri son bir yıldır kuvvetlendirmeye çalıştıklarını belirtti. “Bilimsel faaliyetler uluslararası ortaklıklarla kuvvetleniyor ve gelişiyor” diyen Prof. Dr. Ergin, Gürcistan heyetini, “Misafirlerimiz, Gürcistan'ın TÜBİTAK'ı diyebileceğimiz, onların özellikle akademisini ve az miktarda sanayisini destekleyen, destek mekanizmalarını işleten bir kurumdan'' sözleriyle tanıttı. Ankara'da bir program gerçekleştirdiklerini, birlikte çağrılara çıkıp akademisyenleri ortak olarak destekledikleri bir ortam oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Prof. Dr. Ergin, TÜBİTAK'ın değişik enstitülerini gördükten sonra TÜBİTAK Marmara Teknokent'e geldiklerini ifade etti. Gürcistan’ın oldukça zor dönemden geçmiş bir ülke olduğuna değinen Prof. Dr. Ergin, “Onların Bilim-Teknoloji ekosistemlerini ayağa kaldırmak istiyoruz" dedi. Bilimsel faaliyetlerin uluslararası ortaklıklarla kuvvetlendiğini ve geliştiğini vurgulayan, bu nedenle heyetin TÜBİTAK Marmara Teknokent'e getirildiğini aktaran Prof. Dr. Ergin, şunları söyledi:

“Hazar Havzasındaki Tüm Ülkelerle Gönül Coğrafyası Bağlılığı Kurmaya Çalışıyoruz”

"DTİ Implant firmasına bir ziyaret gerçekleştirdik. Şirketler bilimsel faaliyetlerden nasıl doğar, ekosistem nasıl işler? Bu konuda onlara bir gösterimiz oldu. Bundan sonra da akademik fonlamaları kuvvetlendirip, bunların ticari iş birliklerine, AB Programı kapsamındaki iş birliklerine uzamasını arzu ediyoruz. İnşallah tecrübelerimizi onlarla paylaşıp birlikte iyi bir ekosistem oluşturabileceğimizi düşünüyorum. Hazar havzasındaki tüm ülkelerle Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ile aynı metodolojiyle bir gönül coğrafyası bağlılığı kurmaya çalıştığımız bir program içindeyiz.'' Prof. Ergin, birkaç firma ziyaretiyle programı tamamlayacaklarını ama ülkelerarası çağrı programlarının sürekli açık olacağını, değerlendirme heyetleri, akademisyenler ve şirketlerin bir araya getirileceği programa gelecek yıllarda da devam edileceğini sözlerine ekledi.

"Birçok İş Birliği İçin Kapıları Açıyoruz"

SRNSF Genel Müdürü Manana Mikaberidze ise TÜBİTAK'a ilk ziyaretleri olduğunu belirterek, enstitü ziyaretlerinin kendileri için olumlu geçtiğini ifade etti. Türkiye'nin özellikle biyoteknoloji alanında ''know-how'' veren bir ülke konumuna geldiğine işaret eden Mikaberidze, bu konuda öncü firmalardan olan DTİ Implant'tan destek almayı arzuladıklarını kaydetti. Mikaberidze, ''Ankara ve İstanbul'da yoğun bir program içindeydik. Özellikle Horizon 2020 ile ilgili bilgi almak ve bu konuda birlikte çalışmak arzusundayız. TÜBİTAK'ın enstitülerini gezme fırsatı bulduk ve aynı zamanda Teknopark'ı da görebilme imkanımız oldu. İnanıyoruz ki birçok işbirliği için kapıları açıyoruz'' dedi.

Önümüzdeki dönemlerde yapılabilecek ortak çalışmalar konusunda da görüş alışverişinde bulunulan görüşmeler, tarafların ikili işbirliğini artırmak konusundaki taleplerinin beyanı il sona erdi.   

30.01.2018