Savaş ve Doğal Afet Durumlarında Vatandaşlar Uyarılacak

-A +A

TÜBİTAK BİLGEM ile AFAD, savaş ve doğal afet durumunda vatandaşları uyaracak sistem geliştirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve TÜBİTAK BİLGEM, halkın ve acil durumlarda görev alacak kurumların düşman saldırılarına, KBRN tehlikelerine ve afetlere karşı uyarılmasını sağlayacak Haber Alma ve Yayma Sistemi, Siren Sistemi, Mesajla Uyarı Sistemini içinde barındıran “İkaz ve Alarm Bütünleşik Sistemi (İKAS)” geliştirdi.

Proje kapsamında, CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) tabanlı haber yayını sağlayan Haber Alma ve Yayma Sistemi, hücresel yayın, SMS, mobil uygulama, TV, radyo ve sosyal ağlar üzerinden uyarı gönderilmesini sağlayan Mesajla Uyarı Sistemi, anons yeteneğine sahip sirenlerle ikaz alarm yayını sağlayan bütünleşik Siren Sistemi kuruldu.

BİLGEM’den yapılan açıklamada, ülkemizin bu sayede güvenliği için önem arz eden tümleşik olarak çalışan ve merkezi olarak kontrol edilebilen dağıtık bir afet acil durum uyarı sistemine sahip olduğu belirtildi. Açıklamada, bu projeyle beraber AFAD, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu paydaşları arasında entegrasyon sağlandığı; ülkemizin, CBS tabanlı taktik afet haritasına ve yayın yapma yeteneklerine sahip olduğu bildirildi. Açıklamada, “Mobil işletim sistemleri için geliştirilen uygulamalarla halkın tehlikede olduğu panik durumlarını bildirmesi, afet durumlarını ihbar etmesi gibi yetenekler kazandırıldı” ifadesi yer aldı.

Afet Yönetimi Kolaylaşacak, Can ve Mal Kaybı Azalacak

2015-2030 dönemlerini kapsayan ve Türkiye’nin de taraf olduğu "Sendai Afet Risk Azaltma Çerçevesi" ve Hyogo Çerçeve Eylem Planı” önümüzdeki 15 yıl için afet kayıplarının ve risklerinin azaltılmasını, yeni risklerin önlenmesini, mevcut risklerin azaltılmasını ve afetlere karşı dirençliliğin artırılmasını amaçlıyor. Çerçeve Eylem Planı doğrultusunda AFAD’ın öngörümü sayesinde gerçekleştirilen İKAS Sistemi’nin, Kesintisiz Güvenli Haberleşme Sistemi üzerine kurularak tüm Türkiye’de yaygınlaştırılması ülkemizdeki afet yönetimini kolaylaştıracak, can ve mal kaybını azaltacak.

Yine TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen Kesintisiz ve Güvenli Haberleşme Sistemi ile beraber kullanılabilen İKAS sistemi, afet anında iletişim hatlarının kopması durumlarında kesintisiz iletişime farklı teknolojilerle devam edilmesini sağlıyor.

AFAD ve TÜBİTAK BİLGEM, ortak Ar-Ge çalışmalarıyla, hem uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan afet risklerinin azaltılması hem de ülkenin yeni ihtiyaçlarına cevap vermesi konusunda milli çözümler bulunmasını hedefleniyor.

 

25.02.2016