Sanayide Güç Birliğine 500 Milyon Liralık Destek

-A +A

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ihracatta yüksek teknolojili ürünlerin payının artırılmasına yönelik geliştirilen TÜBİTAK Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) için çağrıya çıkıldığını belirterek, "Sanayi kuruluşları, Ar-Ge merkezleri, KOBİ'ler, tekno girişimler ve üniversitelerin güç birliği yapacağı mekanizmayla toplamda 500 milyon liralık destek verilecek" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı, yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkânlarla geliştirmesine katkı sağlamayı amaçlayan TÜBİTAK Sanayi Yenilik Ağ Mekanizmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. 100 Günlük Eylem Programı'nda yer alan hedefleri hayata geçirmek için bakanlığın yoğun mesai harcadığını dile getiren Mustafa Varank, Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülmesiyle cari açığın azaltılmasına katkı sunulacağını söyledi.

“Yerli ve Millî Üretim Stratejik Duruşumuz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yerli ve millî üretimin stratejik duruşları olduğunu vurgulayarak, "Ülkemizde yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkânlarla geliştirilmesi için ilk adımı attık. Bu kapsamda ihracatta yüksek teknolojili ürünlerin payının artırılması için TÜBİTAK Sanayi Yenilik Ağ Mekanizmasını devreye soktuk." diye konuştu. Söz konusu mekanizmanın Türkiye'ye özgü bir yapıda olduğuna dikkati çeken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, şunları kaydetti: "100 Günlük Eylem Programı'nda yer alan TÜBİTAK SAYEM çağrısına çıktık. İlk kez başlatacağımız bu destek mekanizması Türkiye'ye özgü oldukça cazip bir program. Bütün imkânlarımızı yerli ve millî üretim için seferber ediyoruz. Bu süreçte güçlü insan kaynağımıza, bilgi birikimimize ve sanayicimizin tecrübelerine güveniyoruz. Millî teknoloji hamlemizin bir parçası olacak bu uygulama, ülkemizin bir üst lige çıkmasına ciddi katkı sağlayacaktır."

Bakan Varank, TÜBİTAK SAYEM desteğiyle geliştirilecek ürünlerin yüksek teknoloji sınıfında olması şartını aradıklarını ifade ederek, yeni mekanizma kapsamında ilk fazda özel sektör öncülüğünde bir konsorsiyumun kurulacağını, ikinci fazda ise projelerin değerlendirileceğini aktardı.

TÜBİTAK SAYEM Başvuruları İki Ayrı Aşamada Yapılacak

Yüksek katma değerli ürün veya ürün grubu geliştirilmesini sağlayacak TÜBİTAK SAYEM'in başvuru süreci iki ayrı aşamada yapılacak. Başvuru sürecinin ilk aşamasında, konsorsiyum oluşturacak, kuruluşlar planladıkları ürün veya ürün grubu hakkında TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığına (TEYDEB) bilgi aktaracak ve görüşmeler yaparak çağrı kapsamına uygun başvurular hazırlayacak. İkinci aşamada, 1 – 30 Kasım 2018 tarihlerinde ön kayıt başvurusu yapılacak. Proje önerisi başvurularının son tarihi ise 31 Aralık 2018 olacak. Çağrı hakkında ayrıntılı bilgiye https://www.tubitak.gov.tr/tr/duyuru/sanayi-yenilik-ag-mekanizmasi-sayem-1-faz-cagrisi-acildi adresinden ulaşılabilir.

Çağrı metni

Yönerge

04.09.2018