Saklıkent'te Gökyüzü Şöleni Sona Erdi

-A +A

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından her yıl düzenlenen TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin 20. si sona erdi.  Antalya’da 2 bin rakımlı Saklıkent’te gerçekleştirilen şenlik, üç gün sürdü.

Şenliğe ilginin her geçen yıl arttığını ifade eden TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, bu yılki şenliğe yaklaşık 600 kişinin katıldığını bildirdi. Türkiye’de 74 ilden 3 binin üzerinde başvuru aldıklarını belirten Prof. Dr. Kırbıyık, “haksızlık olmaması için, bilgisayar ortamında kura çekerek 347 başvuru sahibini katılımcı olarak seçtik” dedi. Dışardan katılımcılarla sayının 600’e yaklaştığını söyleyen Prof. Dr. Kırbıyık, “Şenliğimizde, bütün gelenlere genel astronomi bilgileri aktardık. Öğrencilere ve gençlere yönelik atölyeler gerçekleştirdik. Çocuklarımızı eğlendirerek astronomi bilgileri verdik. Bunun dışında hocalarımız, katılımcıların sorularını yanıtladı” diye konuştu.

Prof. Dr. Kırbıyık, yerleşkede çadır kuran katılımcılara, üç gün boyunca teleskoplarla gök cisimlerinin gösterildiğini belirtti.

Prof. Ergin: “Toplumda Astronomi Farkındalığı Yaratmayı Amaçlıyoruz”

Şenliğin açılışını yapan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, 20. Gökyüzü Gözlem Şenliği ile toplumda astronomi farkındalığı yaratmayı amaçladıklarını söyledi. Prof. Dr. Ergin, astronominin ve içinde barındırdığı fizik, matematik ve kimyanın bir anlamda doğa laboratuvarı olduğunu ifade ederek, gökyüzünü herkesin doğru öğrenmesi gerektiğini, toplumun bilime daha bilinçli bakabilmesi için bu tarz etkinliklere katılmanın çok faydalı olacağını dile getirdi. Astronomideki keşiflerin önemli bir kısmının gözlem araçlarıyla gökyüzünü tarayan amatör astronomlar tarafından yapıldığına işaret eden Prof. Ergin, gökyüzü kampı niteliği taşıyan şenliğin bilim-toplum buluşması anlamında önemli bir etkinlik olduğunu belirtti.

En Çok Başvuru İstanbul’dan Geliyor

Türkiye'nin 74 şehrinden yapılan başvurularda ilk sırayı İstanbul'un aldığını ifade eden Prof. Ergin, "İstanbul'u, Ankara, Antalya, İzmir, Kocaeli ve Bursa izliyor. Bin 542 erkek ve bin 705 kadının başvurduğu etkinlikteki meslek grupları da çeşitlilik gösteriyor. Başvuruların mesleki dağılımında bin 560 öğrenci ve 495 öğretmenin yanı sıra mühendis, memur ve bankacı ağırlığı görülüyor. Ailecek de katılınabilecek Gökyüzü Gözlem Şenliği'ne gelen başvurular arasında 49 okul öncesi ve 37 anaokulu öğrenci adına yapılan müracaat da dikkat çekiyor. Etkinliğin 7'den 70'e gördüğü bu ilgi TÜBİTAK olarak bizi mutlu ediyor" dedi.

31.07.2017