SAHA EXPO2018 Fuarı Gerçekleştirildi

-A +A

SAHA EXPO 2018, İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği tarafından İstanbul Fuar Merkezinde gerçekleştirildi.  Fuar’da TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, SAHA EXPO 2018 kapsamında düzenlenen “Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayinde Geleceğin Teknolojileri Neler Olacak, Teknolojik Dönüşümde Liderlik İçin Nasıl Bir Strateji İzlenmeli?” başlıklı panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, SAHA EXPO 2018'in açılışında yaptığı konuşmada, SAHA İstanbul Kümelenmesi'ni çok önemsediklerini ve yapılan çalışmaları takdir ettiklerini ifade etti. Bakan Varank, Türkiye’nin savunma sanayindeki yerlilik oranının son 16 yılda, yüzde 24’ten yüzde 65 seviyesine çıktığını belirterek “Bu gurur verici ivmeyi, elbette siz değerli firmalarımız ve kümelenme yaklaşımının da etkisiyle başardık" dedi.

Savunma sanayinin stratejik önemine inanan, bu alanda yatırım yapan ve savunma yatırımlarını millî görev olarak benimseyenlere teşekkür eden Bakan Varank, "Bu alanda faaliyet gösteren herkes başımızın tacıdır. Bundan sonra dünyadaki savunma sanayi firmaları arasında, çok daha fazla Türk firması göreceğimize içtenlikle inanıyorum. Bu hedefe ulaşmak için gereken her şeye sahibiz. Yetişmiş insan gücümüzle, vizyonumuzla, ufku geniş firmalarımızla, cesur müteşebbislerimizle ve Cumhurbaşkanımızın desteğiyle, bu hedefe hep birlikte yürüyoruz" diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK ve KOSGEB'in tüm kaynaklarının ve tecrübesinin, yerli ve millî savunma sanayi için seferber edildiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Savunma sanayimizin ihtiyaç duyduğu stratejik ürünlerin Ar-Ge'sine TÜBİTAK vasıtasıyla çok önemli katkılarda bulunuyoruz. TÜBİTAK’ın Ar-Ge’sine destek verdiği birçok ürün, silahlı kuvvetlerimiz tarafından kullanılıyor. Bakanlığımız, savunma sanayinin yanı sıra diğer sanayi kollarında da yerlileştirmeye tam destek veriyor. Yerli ve millî üretimi 'stratejik bir yaklaşımla' ele alıyor, pek çok kanaldan, güçlü bir şekilde destekliyoruz. Hem 100 günlük eylem planımızda, hem de kısa süre önce açıkladığımız 'destek ve önlem paketimizde'; ülkemize teknolojik üstünlük kazandıracak olan projelere, cari açığı azaltacak yatırımlara öncelik vereceğimizi ilan etmiştik. Büyüme potansiyelimizi artırmak için rekabete ve verimliliğe dayalı bir üretim anlayışını her sektöre yaymayı hedefliyoruz. Yerlileştirme programımız kapsamında, ara malı ithalatını oluşturan yaklaşık 3 bin ürünü detaylı bir şekilde inceledik. İlk aşamada, ülkemizin 30 milyar dolarlık ithalatına karşılık gelen ürün gruplarının yerlileştirilmesine odaklandık” dedi.

 

İnsan Kaynağı En Önemli Unsurların Başında

Bakan Varank, yıllardır yetişmiş insan kaynağının adeta bir beyin göçü ile kaybedildiğine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:  “Cumhurbaşkanımızın 100 günlük eylem planında da ilan ettiği gibi, bilim insanlarının ülkeye dönüş seferberliği hedefi doğrultusunda TÜBİTAK ile uluslararası lider araştırmacılar programını hazırlıyoruz. Bu programla hem yetişmiş insan kaynağımızı ülkemize yeniden kazandıracak hem de dünyanın dört bir yanından araştırmacıları ülkemize davet edeceğiz. İnanıyorum ki bu çalışmalarımız sanayicilerimizin yüksek teknoloji geliştirme süreçleri için birer fırsat olacak. Türkiye küresel bir güçtür. Bizim bu gücümüzü tahkim eden en önemli enstrümanlardan birisi, hiç şüphesiz savunma sanayinde ortaya koyduğumuz ürünlerdir. Türkiye bugün, kendi uydusunu, insansız hava aracını, eğitim uçağını, helikopterini, piyade tüfeğini, zırhlı taşıyıcılarını, füze ve roket sistemlerini, muharebe gemisini üretecek duruma geldi” dedi.

Konuşmaların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar fuarda yer alan stantları ziyaret ettiler.

 

Teknoloji Gelişiminde Lider TÜBİTAK

Moderatörlüğünü SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar'ın yaptığı " “Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayinde Geleceğin Teknolojileri Neler Olacak, Teknolojik Dönüşümde Liderlik İçin Nasıl Bir Strateji İzlenmeli?başlıklı panelde konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Teknolojik Dönüşümde Liderlik İçin Nasıl Bir Strateji İzlenmeli kapsamında TÜBİTAK’ın üstlendiği görevler hakkında açıklamalarda bulundu. TÜBİTAK’ın ülkemizin bilim, teknoloji ve yenilik sistemi politikalarına katkı veren önemli bir kurum olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Mandal, şunları kaydetti: “Milli teknoloji hamlesi kapsamında en önemli gereksinim nitelikli bilgi üretimi ve daha da önemlisi bu bilgiyi üretecek nitelikli insan. olduğunu belirterek, "Türkiye, savunma sanayindeki yerlilik oranını yüzde 24'ten yüzde 65 seviyesine çıkarmayı başardı. Yerlilik oranını arttırmak, bunu diğer sektörlerde de yaygınlaştırmak ve sürdürülebilir kılmanın yollarını aramalıyız" dedi.

 

“Teknoloji Platformları ile İşbirliğini Teşvik Edecek, Milli Teknoloji Hamlemize Yönelik Nitelikli Bilgi Üretimini Gerçekleştireceğiz” "

Savunma, uzay ve havacılık alanlarında hedeflenen teknolojik dönüşümün gerçekleşmesi için üniversite, araştırma kurumları ve sanayinin koordineli bir şekilde çalışmaya yönlendirilmesi ve bunun da sonuç odaklı büyük çaplı teknoloji platformları aracılığıyla desteklenmesi gerektiğini vurgulayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK tarafından bu amaca yönelik yakın dönemde başlatılan bu programlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ekonomiye katma değer sağlayacak bilgi, teknoloji ve ürün geliştirme potansiyeli bulunan yüksek teknoloji tabanlı erken aşama girişimlere yatırım yapacak fonların teşvik edilmesi ve bu yolla ülkemiz girişim sermayesi ekosisteminin geliştirilmesini amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Mandal, bu amaçla “Tech-InvesTR” girişim sermayesini oluşturduklarını bahsi geçen fonda girişimlerin destekleneceğini ifade etti.

Ülkemizdeki teknolojik hazırlık süreçlerine değinen Prof. Dr. Hasan Mandal, bu süreçleri en iyi savunma sanayinin kullandığına vurgu yaparak konuşmasına şu şekilde devam etti: “Savunma sanayinden aldığımız olumlu deneyimler ışığında, TÜBİTAK olarak teknolojiyi daha fazla geliştirmeyi amaçladıklarını ve bu amaçla TÜBİTAK’ın yeni destek programları oluşturduğunu kaydetti. Prof. Dr. Hasan Mandal; “Lider ülke olmak için ilişki ve iş birliği süreçlerinin çok daha iyi yönetilmesi lazım. Sürecin olmazsa olmazı ise insan kaynağı. En önemli kritik gücümüz olan insan kaynağımızı, nitelikli insan kaynağına dönüştürmek ve bu gelişmiş insan kaynağını kritik kitleler haline getirmemiz lazım.” dedi.

TÜBİTAK’ın yeni dönem desteklerinin ülkemiz için büyük önem taşıdığını  vurgulayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: “100 günlük eylem planında yer alan, Ülkemizin 2023 yılı hedefleri doğrultusunda ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının, üniversite-sanayi işbirliği ile yetiştirilmesi ve sanayide doktoralı araştırmacı istihdamının teşvik edilmesi amacıyla oluşturulan “Sanayi Doktora Programı” ile  doktoralı insan kaynağını oluştururken, üniversite ve sanayiyi bir araya getirerek kritik bir kitle oluşturmayı amaçlıyoruz. Program kapsamında verilecek burs miktarı 4.500 TL ve dört yıl boyu verilecek.” şeklinde konuştu.

 

Yurda Dönüş-Türkiye’ye Geliş Programı ile Yetişmiş İnsan Kaynağı Sağlayacağız

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, “Tech-InvesTR”, “Sanayi Doktora Programı” gibi desteklerin yanı sıra tersine beyin göçünü artırmak için “Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı” nın yakında çağrıya çıkacağının altını çizerek, şunları ekledi: “Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı kapsamında yurtdışında yaşayan başarılı Türk araştırmacıların Türkiye’ye dönmelerini teşvik etmek ve çalışmalarını yurt içinde sürdürebilmelerini sağlamak için destek verilecektir. Amacımız hem akademi hem de sanayi için liderlik vasfı olan nitelikli insan kaynağının oluşturulmasına destek vermek.” dedi.

15.09.2018