Rüzgârı Yoğunlaştıran Türbin Sistemi Geliştirildi

-A +A

TÜBİTAK desteğiyle yoğunlaştırmalı tip rüzgar türbin sistemi geliştirildi. Türkiye’de ilk olan bu sistemle rüzgar gücünün düşük olduğu yerlerde de rüzgardan enerji üretilebilecek.

Rüzgar enerjisi alanında çalışmalar yapan Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ali Vardar, rüzgar yoğunluğunun az olduğu bölgelere yönelik yaptığı çalışmalar sonucunda güç olarak yüzde 600’e kadar verimliliği arttıran sistemi geliştirdi. Günümüzde rüzgar enerjisi teknolojisinin daha çok rüzgar hızı potansiyelinin yüksek olduğu yerlere kurulduğunu belirten proje yürütücüsü Ali Vardar, “Türkiye’nin bütün bölgeleri rüzgar enerjisinden yararlanılabilecek seviyede ancak mevcut rüzgar enerjisi teknolojisinin yüksek güçte rüzgarlara göre tasarlanması ve maliyetinin yüksek olması kullanımı kısıtlıyor. Bu nedenle de rüzgâr potansiyeli düşük olan kırsal kesimlerde ve özellikle de tarımsal amaçlı olarak rüzgâr enerjisinin kullanımına yönelik rüzgâr türbin sistemlerinin geliştirilmesi gerekiyordu. Yaptığımız çalışmalarla bu sistemi geliştirdik.” dedi.

TÜBİTAK ARDEB tarafından yaklaşık 150 bin TL’lik destekle başladıkları projede geliştirdikleri yoğunlaştırmalı tip rüzgar türbin sisteminin Türkiye’de ilk olduğunu ve dünyada sayılı çalışmalar arasında yer aldığını dile getiren Vardar, “Bu projeyle Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik araştırma gücüne önemli bir katkı sağladığımızı düşünüyoruz. Çalışmalar sonucunda geliştirdiğimiz, küçük ölçekli yoğunlaştırmalı tip rüzgâr türbin sistemlerinin verimlilik, güç ve enerji üretim kapasitesi açısından yaygın olarak kullanılan rüzgâr türbinleriyle rekabet edebilecek düzeyde olduğu görülüyor. Bu durum, söz konusu sistemlerin yaygınlaşmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

Projeyle rüzgar hızı potansiyeli düşük bölgelerde rüzgar enerjisinden faydalanmayı sağlamayı amaçladıklarını söyleyen Vardar, farklı koşul ve kombinasyonlara bağlı olarak yoğunlaştırmalı tip rüzgar türbinlerinden güç olarak yüzde 600’e kadar verim elde ettiklerini söyledi.

Proje kapsamında elde edilen ürünler ile ilgili olarak patent başvurusu yaptıklarını dile getiren Vardar, geliştirilen yoğunlaştırmalı tip rüzgâr türbin sistemlerinin daha da geliştirilerek Türkiye’nin her bölgesinde kullanılabilecek hale getirilmesini hedeflediklerini belirtti.

 

07.03.2014