Prof. Dr. Altunbaşak, Ar-Ge Günleri Toplantısına Katıldı

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Bursa’da düzenlenen ’2. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri’ toplantısına katıldı.

Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde başlayan Ar-Ge günlerinin açılışına katılan Prof. Altunbaşak, Türkiye’de Ar-Ge’ye ayrılan oranın yüzde 0,86 olduğunu söyledi. Ar-Ge’ye ayrılan oran artışında Türkiye’nin dünya ikincisi olduğunu açıklayan Altunbaşak, “Çok hızlı ilerliyoruz. Sadece yarışa çok geride başlamışız. 2023 hedefimiz yüzde 3’leri yakalamak. TÜBİTAK’ın üniversitelere ayırdığı kaynak son 8 yılda 66 kez artmıştır. Dünyada hiçbir kurumun bunu yaptığını bilmiyorum, ancak daha da arttırmalıyız. Eksiklerimiz de var. Mesela uluslararası patent başvuru sayımız çok az. Araştırmacı sayımızın 300 binde olması lazım, ancak henüz orada değiliz. Yüksek teknolojik ürünlerin ihracattaki payı hala yüzde 3,4 seviyesinde. Üniversite sanayici işbirliğini henüz istenilen seviyeye getiremedik" dedi.

Yeni programları hayata geçirmeye devam ettiklerini dile getiren Altunbaşak, şunları söyledi: "Öğretim üyelerimize bir müjde vermek istiyoruz. Ocak itibariyle Proje Performans İkramiyesinde değişikliğe gidiyoruz. Bilim kurulumuzdan geçti. Proje yapan her araştırmacımızı yaptığı çalışmalar kapsamında puanlamaya tabi tutacağız ve o puanlamaya göre destek vereceğiz. 100 puan alınabiliyor maksimum ve 100 bin liraya kadar destek vereceğiz. Bu Türkiye şartlarında oldukça iyi bir uygulama. 1003 Programı kapsamındaki bütçe limitlerimizi arttırdık. Artık büyük projeler istiyoruz. İleriye gidebilmemiz, hedeflerimiz tutturmak için büyük projeler yapmamız lazım"

"Sanayiye Yönelik Desteklerimizi Artırdık"

TÜBİTAK’ın 50 yıllık tarihinde geçen yıla kadar sanayiye yönelik sadece 4 programı olduğunu hatırlatan Altunbaşak, “Geçen sene 4 tane daha ilave ettik. Bunlardan birisi girişimcilikle alakalı. Eğer bir şirket kurmak istiyorsanız artık aşamalı olarak size destek veriyoruz. Her aşamada ayrı ayrı destek sağlıyoruz. Kredi yardımları, danışma desteği veriyoruz. Ayrıca Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programını hayata geçirdik. Bu yıl 10 üniversiteye bu desteği vereceğiz. 5 artı 5 yıl olmak üzere her yıl 1 milyon lira destek vereceğiz. Çalışmalarımızı başlattık” şeklinde konuştu.

"Elektrikli Otomobil İçin Harekete Geçiyoruz"

TÜBİTAK olarak elektrikli otomobil konusunu teknolojide bir kırılma noktası olarak belirlediklerini kaydeden Altunbaşak, şöyle konuştu: “Bunun kırılma noktası henüz gelmedi, ama kırılma noktasının 10 sene sonra olacağını öngörüyoruz. Bu nedenle bir 1007 programı açmayı düşünüyoruz. Bunu bu yıl 100 milyon gibi bir bütçeyle açacağız ve büyük ihtimalle yarım milyar liralık bir bütçe olacak zaman içerisinde. Çok büyük bir program olacak ve ciddi olarak bu işi düşünüyoruz. Bunu özel sektörle birlikte yapacağız. Tek başımıza bunu başaramayız. Öyle bir niyetimiz de yok. Biz olayın ana motoru, koordinatörü, herkesi toparlayan, bir arada çalıştıran olabiliriz. İlk toplantısı bu ayın 26 veya 27’sinde olacak."
 

07.12.2012