Prof. Altunbaşak, ‘Enerji’ Konferansına Katıldı

-A +A

İstanbul'da düzenlenen “Türkiye ve Çin Buluşması: Enerji Gündemi” konferansına katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, TÜBİTAK’ın enerji alanındaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Koç Üniversitesi ve Çin’in önde gelen akademik kuruluşlarından Fudan Üniversitesi’nin işbirliğiyle düzenlenen “Türkiye ve Çin Buluşması: Enerji Gündemi” başlıklı konferans İstanbul'da gerçekleştirildi. Çin ve Türkiye için enerjide yatırım fırsatları, enerji teknolojileri ve enerji alanındaki işbirliklerin ele alındığı konferansın açılışında konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Altunbaşak, TÜBİTAK’ın enerji alanındaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Türkiye’de cari açığın yüzde 70'inin enerji ithalatından kaynaklandığına dikkat çeken Altunbaşak, cari açığın azalması için enerjide dışa bağımlılığın azalması gerektiğini ve bunun da enerji alanında yapılacak Ar-Ge ve yenilik çalışmalarından geçtiğini söyledi. Türkiye’nin son 10 yılda doğal gaz ve elektrik talebinin en fazla arttığı ikinci ülke olduğunu belirten Altunbaşak, enerji talebinin 2020 itibariyle iki kat artmasının beklendiğini kaydetti. Enerji ihtiyacına karşı Ar-Ge projeleri geliştirmenin şart olduğunu dile getiren Altunbaşak, “Bu konuda başta özel sektör olmak üzere, üniversitelere ve kamuya önemli görevler düşüyor. Aksi takdirde cari açık gelecekte ciddi problem olacak. Daha önemlisi enerjideki bağımlılığımız artacak. Bu nedenle Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu tarafından enerji, öncelikli alan olarak ilan edildi. TÜBİTAK olarak bu amaçla, ilgili tüm kurumların, sanayinin, akademisyenlerin katılımıyla önceliklendirme çalışmaları yaptık. Fosil yakıtlardan kömür, yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi, enerji verimliliği açısından konut ve ticari binalarda enerji verimliliği alt teknoloji alanları olarak üst sıralarda yer aldı. Başta Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığımızın çalışmaları olmak üzere ilgili tüm kurumların enerji alanında neler yapabileceği ortaya konuldu ve bu alanda TÜBİTAK’ın da üzerine düşen önemli sorumlulukları var” diye konuştu.

“TÜBİTAK Enerji Alanında Önemli Projeler Geliştiriyor”

TÜBİTAK’ın enerji alanına yaptığı katkılara değinen Başkan Altunbaşak, TÜBİTAK MAM Enerji Enstitü’nün kamu ve sanayi kuruluşları için kritik teknolojiler geliştirdiğini ifade etti. Prof. Altunbaşak, şunları söyledi: “Enerji Enstitüsünde Termik Santral Teknolojileri Programı (MİLTES) geliştirildi. Bu program ile termik santrallerin rehabilitasyonunda dışa bağımlılığımız azaltılacak. Bu teknoloji 14 santralde kullanılacak. Bunun yanında MİLHES dediğimiz Milli Hidroelektrik Santral Sistemleri Geliştirilmesi ve Prototip Üretimi projesi var. Çok çok önemli bir proje. Çünkü proje sonunda ilk yerli HES türbini ve jeneratör geliştirilecek. HES tasarım ve model merkezi kurulacak. Yerli teknolojilerin kullanımı ile 20 milyar dolarlık milli kaynak ülkemizde kalacak. Projeyle geliştirilecek teknoloji, yaklaşık 15 Milyar Dolar olacağı tahmin edilen HES rehabilitasyon projelerinde de kullanılabilecek. MİLHES projemizin rüzgar enerjisine yönelik olanına ise MİLRES diyoruz. Bilindiği üzere, elektrik üretiminde 2023 hedeflerimizden biri 20 gigawat  rüzgara dayalı kurulu gücün ülkemizde var olması. Bu proje ile belirlenen hedefe yerli imkanlar ile ulaşılması sağlanacak”

“Enerji Alanındaki Ar-Ge Projelerine Ciddi Desteklerimiz Var”

TÜBİTAK’ın geliştirdiği projelerin yanı sıra bu alanda Ar-Ge destekleri verdiğini de hatırlatan Prof. Altunbaşak, öncelikli alanlar çağrılarının büyük ilgi gördüğünü söyledi. Altunbaşak, “Güneş enerjisinden, kömür teknolojilerine; enerji bitkilerinden biyoyakıt üretimine enerji alanında toplam 12 çağrıya çıktık. Bu çağrılarda geliştirilecek projeler ile Türkiye artık taşınabilir yeni nesil piller, güneş enerjisinin elektriksel ve ısıl dönüşümünü sağlayan sistemler ya da kömüre dayalı termik santraller için alt sistemler geliştirebiliyor olacak” şeklinde konuştu.

“Kamu’ya Ar-Ge Desteği Veriyoruz”

TÜBİTAK olarak enerji alanında kamu kurumlarıyla Ar-Ge sürecinde işbirlikleri yürüttüklerini anlatan Altunbaşak, bu kapsamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile enerji alanında protokol imzaladıklarını belirtti. Altunbaşak, “Protokolün temel amacı, enerji alanında dışa bağımlılığımızı azaltmak. 10 yılda dışa bağımlığımızı azaltabilecek 10’a yakın projeyi hayata geçireceğiz. Protokolde ele alınan alanlar, Türkiye'de etkin olarak yapılamayan ve büyük maliyetlerle ithal edilen teknoloji ya da hammaddeler. Bu alanlardaki stratejik Ar-Ge çalışmalarıyla uzun vadede enerji hammadde ve teknoloji ithalatında en az yüzde 20'lik yerlileşmeyi hedefliyoruz. Aynı şekilde EPDK ile de önemli bir işbirliği başlattık. Elektrik ve gaz dağıtım şebekelerinin modernleşmesi sağlanacak, 100 milyon TL’nin üzerindeki bir Ar-Ge bütçesi yerli paydaşların kullanımına sunulacak. Bu çalışmaların sonunda enerjinin verimli kullanımı ve dağıtımına dönük bir milli akıllı şebeke programının şekilleneceğini düşünüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
 

05.12.2012