Milli Gözetim Radarı (MGR) Tanıtıldı

-A +A
TÜBİTAK BİLGEM tarafından yerli imkânlarla geliştirilen MGR sistemi, 110 km. menzile sahip. Milli Gözetim Radarının ihtiyaç duyulan havalimanlarımıza kurulması ve yurtdışına pazarlanması da hedefleniyor.
 
TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde yapılan Milli Gözlem Radarının (MGR) tanıtımına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)  Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım katıldı. 
 
Türkiye'nin her alanda milli kaynaklarını seferber ettiğini ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Milli tankımız, helikopterimiz, füzemiz gibi birçok projenin ardından Milli Gözetleme Radarı'nı da faaliyete geçirdik. Projede emeği geçen arkadaşlarımızı kutluyorum" ifadelerini kullandı.
 
Milli Gözetim Radarı (MGR), DHMİ’nin ihtiyaçlarına, Ar-Ge’ye dayalı çözüm oluşturma faaliyetleri kapsamında TÜBİTAK BİLGEM tarafından özellikle sivil havacılıkta kullanılmak üzere geliştirildi. MGR, askeri ve sivil PSR sistemlerinde kullanılabilecek. 
 
Özgün Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirilen, 110 km. menzile sahip MGR, ICAO ve EUROCONTROL tavsiye ve standartlarına uygun olarak tasarlandı. Aynı anda 1000 hedefi takip edebilen MGR’nin, TÜBİTAK BİLGEM’de DHMİ için yürütülmekte olan CWP (Controller Working Position) ve SSR (Secondary Surveillance Radar) Projelerine entegrasyonu hedefleniyor. 2016 yılı içinde DHMİ tarafından belirlenecek bir havalimanına entegre sistemin kurulumu ile, ülkemizde ilk defa bir havalimanındaki Yaklaşma Kontrol Hizmetleri yerli ürünlerle sağlanmış olacak.
 
Milli Gözetim Radarının ihtiyaç duyulan havalimanlarımıza kurulması ve yurtdışına pazarlanması da hedefleniyor. TÜBİTAK BİLGEM tarafından yerli imkânlarla geliştirilen MGR sistemi, 2014 yılı içinde faaliyetleri başlatılan Askeri Havalimanlarına Yönelik “Havaalanı Trafik Radarı” Projesinde de kullanılabilir durumda. MGR’nin bu projede kullanımı ile projenin hızlı biçimde sonuçlandırılması ve etkin katma değer oluşturulması mümkün olabilecek. 
 
Milli Gözetim Radarı (MGR) Özellikleri: 
 
S-band katı hal Doppler radar
15 kW çıkış gücü 
110 km menzilden 2m2 radar kesit alanına sahip hedef tespiti 
1.000 hedefi takip edebilme
Yağış durumu tahmini
 
08.04.2015