Matematik Olimpiyatları Bilimin Ne Kadar Keyifli Olduğunu Gösterdi

-A +A

Carnegie Mellon Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsa HAFALIR İsa Hafalir, 1997 Uluslararası Matematik Olimpiyatı Bronz Madalya sahibi.

Matematik olimpiyatı hazırlıklarına 1994 yılında Samanyolu Fen Lisesinin birinci sınıfında başladım. Matematiği sevdiğimi biliyordum, ama o zaman bildiğim matematiğin öğrenebileceğim matematiğe göre ne kadar yüzeysel olduğunu hiç tahmin edememiştim. Okulumun bize sunduğu olanaklarla birlikte düzenli ve yoğun çalışmalarımın ardından 1995 ve 1996 yıllarında TÜBİTAK-BİDEB tarafından düzenlenen olimpiyat kamplarına girmeyi başardım ve matematik ilminin temellerine dair bilgilerimi TÜBİTAK tarafından görevlendirilen değerli hocalarım sayesinde arttırdım. 1997 yılında Türkiye’yi Arjantin’de düzenlenen Uluslararası Matematik Olimpiyatlarında temsil ettim ve bronz madalya kazandım.

Diyebilirim ki lise yıllarında verdiğim en doğru, önemli ve güzel karar matematik olimpiyatlarına ciddi bir şekilde hazırlanmak oldu. Çünkü bu hazırlıklar bana bilimin, araştırmanın ne kadar zorlu, bir o kadar da keyifli olduğunu gösterdi. Beni o yıllarda liseyi bitiren diğer öğrencilerden farklı yaptı, bundan sonraki eğitimimde bana birçok katkı sağladı. 1997-2001 yılları arasında Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliğinde okurken aldığım hiç bir matematik dersinde zorlanmadım. Çünkü matematik olimpiyat çalışmaları bana matematiksel ve formal düşünceyi, ispat metotlarını iyice öğretmişti.

Matematik olimpiyatları hazırlıklarının en önemli ismi olan Semih Koray hocamızın ve yine onun öğrencisi Tarık Kara hocamızın Bilkent’te oyun kuramı derslerini almam ve sevmem üzerine iktisat alanında akademisyen olmaya karar verdim. Amerikada Caltech ve Penn State Üniversitelerinde yüksek lisans ve doktoramı tamamladıktan sonra hala Carnegie Mellon Üniversitesinde yardımcı doçent olarak çalışıyorum. Akademisyenlik benim zevk ile yapabileceğim tek meslek ve matematik olimpiyatlarına katılmasaydım bu kadar sevdiğim bir meslek ile tanışamayacaktım, tanışsam bile bu kadar başarılı olamayacaktım

Hem lisemde, hem de TÜBİTAK-BİDEB olimpiyat kamplarında bizi en güzel şekilde eğiten çok değerli hocalarıma kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Benim hayatıma yaptığınız pozitif etki kelimelerle anlatılmaz. Matematiğin zorlu problemleri ile uğraşmaktan hoşlanan her ortaokul-lise talebesinin denemesi gereken bir şey matematik olimpiyatlarına hazırlanmak. Belki farkında değiller ama o zaman aldıkları o küçük karar ileride onlara çok büyük imkânlar sunacaktır.

21.01.2014 Başarı Hikayeleri, Olimpiyat ve Yarışma Başarı Hikayeleri