Kurumumuz ANSO’ya Kurucu Üye Olarak Katıldı

-A +A

“Kuşak ve Yol Girişimi” kapsamında bilimsel ve teknolojik işbirlikleri geliştirmek ve güçlendirmek amacıyla 3-5 Kasım 2018 tarihlerinde Pekin’de "Kuşak ve Yol Bölgesindeki Uluslararası Bilimsel Kuruluşlar Örgütü’nün (Alliance of International Science Organizations-ANSO) Kurucu Genel Kurul Toplantısı” ve “Ulusal Bilimsel Örgütler II. Uluslararası Bilim Forumu” gerçekleştirilmiştir.

3 Kasım 2018 tarihinde gerçekleşen “ANSO’nun Kurucu Genel Kurul Toplantısı”nda ulusal bilim kuruluşları, akademiler ve uluslararası kuruluşlar en üst düzeyde temsil edilmiş olup adı geçen etkinliğe Kurumumuz Başkanı Sayın Prof. Dr. Hasan Mandal katılım sağlamış ve Kurumumuzun ANSO’ya kurucu üye olması amacıyla Katılım Anlaşmasını imzalamıştır.

4 Kasım 2018’de 36 kurucu üye ile resmi açılışı gerçekleşen ANSO, Kuşak ve Yol Bölgesinde uluslararası bilim ve teknoloji işbirlikleri aracılığıyla sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Açılış seremonisini takiben 4-5 Kasım 2018 tarihlerinde düzenlenen “Ulusal Bilimsel Örgütler II. Uluslararası Bilim Forumu” bu hedef kapsamında ANSO tarafından yapılabilecekleri eş-zamanlı oturumlarla üyelerin tartışmasına sunmuştur.

Prof. Mandal, hem eş zamanlı oturumlardan biri olan “İnovasyon ve Sürdürülebilir Kuşak & Yol” başlıklı oturumda hem de etkinlik sonunda gerçekleştirilen Kapanış Panelinde konuşmacı olarak yer almıştır. Prof. Mandal, “İnovasyon ve Sürdürülebilir Kuşak & Yol” başlıklı oturumdaki konuşmasında Türkiye’nin bilim, teknoloji ve yenilik vizyonu ve Kurumumuzca yürütülen programlar hakkında bilgi vererek bunların Kuşak ve Yol Bölgesi Girişimine sağlayabileceği faydalardan bahsetmiştir. Bununla bağlantılı olarak, Kapanış Panelinde ülkemizin 2023 Hedeflerine atıfta bulunarak Kurumumuzca yürütülmekte olan Sanayi Doktora Programı ve Genç Girişimci Mentörlük Programlarına değinmiş ve Türkiye’nin Kuşak ve Yol Girişiminin bilim, teknoloji ve yenilik platformu olarak kurulan ANSO’da benzer uygulamaların hayata geçirilmesinin önemli olacağını ifade etmiştir.

Etkinlik kapsamında ayrıca, Kurumumuz Başkanı Prof. Mandal Çin Bilimler Akademisi Bilim ve Kalkınma Enstitüleri’ni (Chinese Academy of Sciences, Institutes of Science and Development - CASISD) ziyaret ederek CASISD Başkanı Prof. Jiaofeng Pan ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Görüşmede iki Kurum arasında varolan İşbirliği Mutabakatını aktifleştirmek adına atılabilecek adımlar istişare edilmiş ve kısa vadede gerçekleştirmek üzere bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varılmıştır.

06.11.2018