Katip Çelebi Newton Fonu Açılış Konferansı Düzenlendi

-A +A

TÜBİTAK ve İngiltere İş, Beceri ve Yenilik Politikaları Bakanlığı işbirliği ile oluşturulan ve beş yıl süre ile yürütülecek olan, yıllık sekiz milyon sterlin büyüklüğündeki “Kâtip Çelebi - Newton Fonu Açılış Etkinliği”, İstanbul’da gerçekleştirilen Türk ve İngiliz teknoloji şirketlerinin katıldığı Teknoloji Zirvesi’nde yapıldı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Birleşik Krallık Başbakanlığı Türkiye Özel Ticaret Temsilcisi Lord Janvrin ve Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner’ın açılış konuşmalarını yaptığı etkinlikte, 23 Eylül 2014 tarihinde resmiyet kazanan Kâtip Çelebi Newton Fonu hakkında bilgi verildi.

Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, konuşmasında ilk olarak Türkiye’deki Ar-Ge yapılanmasındaki son 10 yıldaki dönüşüme dikkat çekti. Bu zaman diliminde Türkiye’deki araştırmacı sayısındaki yaklaşık dört kat arttığı, 2023 yılında ise 300.000 araştırmacı hedefine ulaşılmasının amaçlandığını vurguladı. Son iki yılda akademi ve sanayiye yapılan başvuruların da iki katına çıktığını belirten Prof. Altunbaşak, ayrıca TÜBİTAK tarafından her yıl yaklaşık 25.000 öğrenci ve araştırmacıya burs veya destek sağlandığı belirtti.

Çığır açan fikirlerin oluşumunda uluslararası çok yönlü etkileşimlerin katkısını vurgulayan Prof. Altunbaşak, Türkiye ile İngiltere arasında kalıcı ve sürdürülebilir işbirliği oluşturmaya yönelik girişimlerin büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Bu kapsamda, TÜBİTAK ve İngiltere’deki eşdeğer kuruluşlar arasında başlatılan Kâtip Çelebi Newton Fonu’nun önemli bir başlangıç olduğuna ve bu kapsamda İngiltere ile başlatılan organik işbirliğinin Horizon 2020 altında yeni işbirliklerine dönüştürebileceğine dikkati çekti. Prof. Altunbaşak, Kâtip Çelebi Newton Fonu ile TÜBİTAK arasında başlatılan programlara yoğun ilgi gösterildiğini vurguladı.

Birleşik Krallık Başbakanlığı Türkiye Özel Ticaret Temsilcisi Lord Janvrin konuşmasında araştırma ve inovasyona dayalı çözümler üreten projelere verilecek bu fonun çok değerli bazı projeler için önemli bir fırsat oluşturacağını belirtti. İki ülke arasındaki işbirliğini de güçlendirmesinin hedeflendiğini ifade eden Lord Janvrin, araştırma ve inovasyon odağında yapılandırılacak işbirlikleri sayesinde, iki ülke arasında güçlü, sürdürülebilir ve sistemli ilişkiler kurulmasının da hedeflendiğini söyledi.

Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner ise yaptığı konuşmada, Kâtip Çelebi Newton Fonu ile iki ülke arasında sürdürülebilir ortaklığa katkı sağlanacağını belirterek, TÜBİTAK’a fona katılım ve sağladığı katkılar için teşekkürlerini iletti. Başkonsolos Turner, ayrıca bu fon ile İngiltere ve Türkiye’deki önemli firmaların bir araya gelerek ortak çalışmalar gerçekleştireceğini belirtti.

Açılış etkinliği, daha sonra atılacak adımlarla ilgili gerçekleştirilen “Kâtip Çelebi Newton Fonu Ortaklar Toplantısı” ve “Akıllı Şehirler” temalı çalıştaylarla sona erdi. Etkinlikte ayrıca Birleşik Krallık Hükümeti tarafından Türkiye ile ticaret ve yatırımı desteklemek amacıyla yürütülen GREAT kampanyası kapsamında “Teknoloji Zirvesi” düzenlendi.

01.12.2014