KAMUOYUNA DUYURU

-A +A

14.08.2014 tarihinde bazı basın yayın organlarında yer alan “TÜBİTAK’ta Bilim Hırsızlığı” adlı maksatlı haber ve yorumlara ilişkin olarak, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini sağlamak üzere, aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Adı geçen haberde, TÜBİTAK ve TÜBİTAK MAM’da görev yapan bazı yöneticilerin teşvik başvurusu yapan projeleri kişisel çıkarları için yasadışı olarak arşivleyip rakip firmalara sattığı ifade edilmektedir. Ancak haberin merkezindeki TÜBİTAK MAM (Marmara Araştırma Merkezi), teşvik başvurularının yapıldığı bir birim değil araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü bir merkezdir. Bu sebeple MAM’a teşvik başvurularının yapılması ve yöneticiler tarafından arşivlenmesi teknik olarak mümkün değildir.

Haberin, “Somut verilere ulaşıldı” ara başlığını taşıyan paragrafı ise başlıktaki ifadenin aksine, hiçbir somut veriye dayanmayan bilgi ve yorumlardan oluşmaktadır.  Ayrıca bu konuda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurumu’nun bir soruşturması da söz konusu değildir.

Haberin, “Projenin Aynısı Polonya’dan Çıktı” başlıklı bölümünde, Ostim’de faaliyet gösteren bir firmanın TÜBİTAK’la ilişkisini yargıya taşıdığı ifade edilmektedir. Ancak bu ve benzeri bir şikâyetle kurumumuz Hukuk İşleri Başkanlığı’na ulaşmış herhangi bir dava dosyası da bulunmamaktadır.

Kurumumuzun ilgili birimlerine yapılan başvurular, alanlarında uzman öğretim üyelerinden oluşan hakemler tarafından değerlendirilmektedir. Hakemler, TÜBİTAK çalışanlarından oluşmamakta ve değerlendirmelerden önce kendileri ile bir hakemlik sözleşmesi yapılmaktadır. Yapılan sözleşmede, hakemin kendisine iletilen tüm bilgi, belge ve fikirleri gizli bilgi olarak kabul edeceği; bu bilgi, belge ve fikirleri üçüncü taraflara herhangi bir yolla aktarmayacağı, kişisel kazanç/çıkar amacıyla kullanamayacağı açıkça belirtilmektedir. Aksi durumun, fikri ve sınai mülkiyet haklarının ihlali anlamına geleceği de yazılı olarak teminat altına alınmaktadır.

Nitekim TÜBİTAK, konunun ilgilileri tarafından, harcamaların belgelendirilmesi ve desteğin amacına uygun bir şekilde kullanılması hususlarında, verdiği desteği titizlikle takip eden, izleyen ve denetleyen bir kurum olarak bilinmektedir. Bununla birlikte kurumumuz, böyle bir hadisenin vuku bulması halinde gereğini yapmaktan imtina etmeyecek, fikri ve sınai mülkiyeti gerektiği gibi koruyacak tecrübe, gelenek ve dirayete sahiptir.

Kurumumuzu yıpratmak ve kamuoyunu yönlendirmek için maksatlı bir şeklide yapılan bu haber, tamamen gerçek dışı bilgilerden  oluşturulmuştur.

Böyle bir haberin oluşması için gereken bilgilere sahip olunmadan, tarafımıza ve ilgili olduğumuz Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na hiçbir şey sorulmadan, meçhul bir ağzın ifadeleriyle yapılan bu haber, ülkemize katkı sağlayacak proje çalışmalarını sekteye uğratacak ve sanayicilerin güvenini zedeleyecektir.

Bu açıklama; tamamen gerçek dışı bilgilerle, maksatlı ve özensiz bir şekilde hazırlanan haberlerin,  kamuoyunda, yanlış anlamalara sebebiyet vermesini önlemek için yapılmıştır.

Yaptığımız bilgilendirmeden sonra ilgili yayın kuruluşlarının kamuoyunu yanıltan haberlerini bu çerçevede tekrar gözden geçirmelerini ve düzeltmelerini bekliyoruz.

Aksi takdirde yayınlanan söz konusu maksatlı habere ilişkin her türlü yasal haklarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğimizi belirtiriz.

TÜBİTAK
Kurumsal İletişim Müdürlüğü

14.08.2014