İslam Ülkeleri, TÜBİTAK UZAY’da Bir Araya Geldi

-A +A

Türkiye, uydu tasarımı, üretimi ve faal olarak kullanımı konularındaki tecrübelerini İslam ülkeleri ile paylaşıyor.  İslam Ülkeleri Uzay Bilim ve Teknolojileri Ağı ve TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün ortaklaşa düzenledikleri Küçük Uydu Tasarım ve Mühendislik Çalıştayı’nda TÜBİTAK UZAY, deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün (TÜBİTAK UZAY) ve İslam Ülkeleri Uzay Bilim ve Teknolojileri Ağı (Inter-Islamic Network for Space Science Technologies, ISNET) ile birlikte düzenlediği “Uydu Tasarım ve Mühendislik Çalıştayı” 20 Ekim 2014 Pazartesi günü, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerinden gelen uzmanların katılımı ile Ankara’da başladı.

Etkinliğin açılış töreninde, İslam İşbirliği Teşkilatı Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Bakanlar Komitesi (COMSTECH) Genel Koordinatörü Dr. Shaukat Hameed Khan onur konuğu olarak konuştu. Khan yaptığı konuşmada, Türkiye’nin uydu tasarımı ve üretimi konularında önemli mesafeler kat ettiğini belirterek, Türkiye’nin bu konuda İslam dünyasına öncülük edebileceğini söyledi.

Khan’dan sonra Pakistan Uzay Ajansı (SUPARCO) ve ISNET Genel Koordinatörü Arshad Hussain Siraj ve TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Dr. Lokman Kuzu da birer konuşma yaptılar.

Çalıştaya, Azerbaycan, Ürdün, Filistin, Pakistan, Sudan, Mısır, Yemen, İran, Malezya ve Irak uzay ajansları ve uzay enstitülerinden uzmanlar katıldı. Çalıştaya, Türkiye’den ise SSM, UDHB, MSB, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TAİ, ROKETSAN, HAVELSAN başta olmak üzere ilgili özel kuruluş, dernek ve üniversite öğretim üyelerinden oluşan çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye, Deneyimlerini Paylaştı

Etkinliğin ilk iki gününde İslam ülkelerinin uzay teknolojileri alanındaki uzmanları ülkelerindeki uydu tasarım faaliyetleri hakkında sunumlar gerçekleştirdiler.

Uydu Tasarım ve Mühendislik Çalıştayı’nda, uydu tasarım ve üretimi konusunda öncü kuruluşlarımızdan TÜBİTAK UZAY uzmanları da, Türkiye’nin son 10 yılda uydu tasarımı konusunda edinilen deneyim ve bilgi birikimini İslam ülkelerinden katılan uzmanlarla paylaştılar.

18.11.2014